Președintele Iohannis: „Nu e loc de tras sfori și negocieri. Rotația trebuie să aibă loc rapid, corect. Pe scurt: sticlă!”

Președintele Iohannis urgentează rotativa și spune că nu este loc de alte negocieri și trageri de timp. Șeful statului a reiterat faptul că agreează varianta protocolului semnat la începuturile Coaliției.

Mai 24, 2023 - 15:04
Urmărește-ne peGoogle news
Președintele Iohannis: „Nu e loc de tras sfori și negocieri. Rotația trebuie să aibă loc rapid, corect. Pe scurt: sticlă!”
Foto: Presidency.ro

„Cert este că, imediat după ce se inițiază procedura, adică depunerea mandatului premierului Ciucă, voi iniția următorii pași. Nu am niciun interes să trag de timp și să apară sincope. Această rotație trebuie să aibă loc rapid, corect, cum se spune pe scurt, sticlă. Nu e loc de tras sfori și negocieri, ci de ce anume și-a însușit Coaliție de la început”, a declarat președintele țării. 

Vicepreședintele PNL este ferm convins că, după depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă nu va exista o criză politică. 

„Nu vor fi lupte politice suntem maturi. Până vineri nimeni nu poate spune cert. Fiecare partid are o anumită gândire, dar se va ajunge la un rezultat logic prin diplomație”, spune Virgil Guran legat de schimbarea premierilor.

Liberalul a lăsat să se înțeleagă că, totuși, UDMR va rămâne la guvernare, iar dacă nu o va face, atunci portofoliile ar trebui ocupate de un membru PNL.

„Referitor la Ministerul Dezvoltării este de văzut. În cazul în care UDMR vrea să meargă în continuare alături de Coaliție, iar asta vedem mâine la consultările de la Cotroceni, este foarte posibil să rămână la ei, dacă nu, e clar că e nevoie de un ministru de la noi sau de la PSD. Până vineri nimeni nu poate spune cert. Fiecare partid are o anumită gândire, dar se va ajunge la un rezultat logic prin diplomație.

Până luni voi lua o decizie. Există în momentul de față discuții, negocieri. Orice formulă de la cea din protocol, până la cea a asumarii ministerelor de fiecare partid în parte e deschisă”, a spus premierul.

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat miercuri, în Argeş, că îşi depune mandatul pe 26 mai, vineri.

Întrebat dacă îşi dă demisia vineri, premierul a spus: "Dacă am spus că îmi depun mandatul. Aşa cum am menţionat de fiecare dată, vineri este ziua în care, conform calendarului, îmi voi depune mandatul”, a spus premierul, la Vila Florica. 

Despre rămânerea în Executiv, premierul a declarat: ”Se consumă ziua de vineri şi voi lua o decizie”.

Klaus Iohannis i-a băgat de urgență în ședință pe liberali, cu doar două zile înainte ca Nicolae Ciucă să-și depună mandatul. O confirmă chiar vicepreședintele PNL, Virgil Guran, care susține că întâlnirea a avut loc aseară. Discuțiile vin în contextul în care negocierile pe împărțirea ministerelor din noul Guvern s-au blocat. Potrivit unor surse, șeful statului urmează să se întâlniească și cu social-democrații, într-o întâlnire a coaliției.