Președintele Serbiei spune că va lupta pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Președintele Serbiei a mai spus că este dificil pentru oameni să li se explice că infractorii care au comis crimele în 3 și 4 mai pot fi eliberați.

Mai 24, 2023 - 07:16
Urmărește-ne peGoogle news
Președintele Serbiei spune că va lupta pentru reintroducerea pedepsei cu moartea
Foto: Aleksandar Vucic/ Facebook

Președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat marți într-un interviu la RTS că va lupta pentru reinstituirea pedepsei cu moartea.

„Voi lupta politic în Europa și în întreaga lume [pentru reintroducerea pedepsei cu moartea] pentru că nu există altă pedeapsă pentru ceea ce s-a întâmplat la Belgrad, Malo Orasia și Dubona (municipiul Mladenovac). Nu poți ucide un monstru care are 13 sau 14 ani, dar cine a contribuit la asta ar trebui să sufere cea mai grea pedeapsă.<...> Câtă vreme voi fi președinte, voi lupta cu toată autoritatea și cu toată puterea pentru ca ei să primească pedeapsa maximă, și ca cetățean voi vorbi despre asta peste tot”, a spus Vucic.

Președintele a remarcat că este greu de explicat oamenilor că infractorii care au planificat și au comis crimele în zilele de 3 și 4 mai pot fi eliberați și continuă să-și trăiască viața.

Pe 3 mai, un adolescent a deschis focul asupra colegilor săi la o școală din centrul Belgradului. Nouă persoane au fost ucise - opt elevi și un agent de securitate. Încă șase copii și un profesor au fost răniți. Potrivit presei sârbe, un adolescent de 13 ani a venit la o instituție de învățământ cu două pistoale și cocktail-uri Molotov. Vučić a declarat ulterior că trăgătorul va fi internat într-un spital de psihiatrie, deoarece nu putea suporta răspunderea penală din cauza vârstei sale fragede.

În noaptea de 5 mai, în municipiul Mladenovac, un tânăr născut în 2002 a deschis focul cu o mitralieră, faptă în urma căreia 8 persoane au murit și 14 au fost rănite. După o lungă urmărire, trăgătorul a fost reținut.

Sursa: Adevarul.ro