Jens Stoltenberg: Antrenarea piloţilor ucraineni pentru operarea avioanelor F-16 nu face ca NATO să devină parte la conflict

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, marţi, că antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea pilota avioane de vânătoare F-16 de fabricaţie americană nu face din Alianţa Nord-Atlantică parte la conflict.

Mai 23, 2023 - 20:39
Urmărește-ne peGoogle news
Jens Stoltenberg: Antrenarea piloţilor ucraineni pentru operarea avioanelor F-16 nu face ca NATO să devină parte la conflict
Foto: Jens Stoltenberg / Facebook

"Ucraina are dreptul să se apere. Noi ajutăm Ucraina să pună în aplicare acest drept. Aceasta nu face ca NATO şi aliaţii din NATO să fie parte a conflictului", a afirmat Stoltenberg, relatează Reuters.

Secretarul general al NATO a apreciat că anunţul făcut anterior de mai multe ţări privind disponibilitatea lor de a antrena piloţi ucraineni pe F-16 arată dorinţa de a sprijini Ucraina în faţa unei invazii ruse pe termen lung, notează jurnaliștii agenției EFE.

El a subliniat importanța "cooperării strânse" dintre UE şi NATO în contextul războiului din Ucraina, remarcând că "doar în ultimele luni" a fost posibil să-i fie livrate Kievului tancuri şi rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune care "fac diferenţa pe câmpul de luptă".

Stoltenberg a salutat faptul că unele ţări occidentale vor începe să antreneze piloţi ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16, întrucât aceasta 'ne oferă oportunitatea, posibilitatea de a lua decizii şi cu privire la livrări (de F-16 către Ucraina) mai târziu', după ce mai multe state membre NATO şi-au anunţat intenţia de a pregăti piloţi ucraineni pentru a putea opera F-16, între care SUA, Marea Britanie, Polonia etc.

În ceea ce privește livrările de arme, secretarul general al NATO a precizat că, pentru a continua susţinerea Ucrainei, statele aliate trebuie, de asemenea, să crească producţia de arme şi muniţii, o problemă despre care a spus că va face parte din viitoarele discuţii ale miniştrilor apărării.

"Trebuie să evităm crearea de noi bariere între aliaţii NATO, trebuie să consolidăm baza industrială transatlantică pentru a ne asigura că ne putem reface propriile stocuri, pentru a ne garanta propria disuasiune şi apărare, dar şi pentru a continua să sprijinim Ucraina", a afirmat Stoltenberg.

El a spus că a invitat reprezentanţi ai industriei de apărare din ţările aliate la un eveniment care va avea loc în timpul următoarei reuniuni a miniştrilor apărării din cadrul NATO, preconizată între 15 şi 16 iunie la Bruxelles. Aceasta va reuni industria de apărare şi miniştrii apărării din ţările aliate.

Stoltenberg a arătat, astfel, că a invitat la respectiva reuniune şi reprezentanţi ai Ucrainei, precum şi pe şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi pe comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.