Diferențe semnificative în ceea ce privește salariile profesorilor în țările europene - Profesorii din Romania, printre cei mai prost plătiți din Europa

Chiar dacă nu sunt tocmai în coadă, cadrele didactice de la noi câștigă mult mai puțin decât țările din vârful ierarhiei, Liechtenstein, Elveția și Luxemburg.

Mai 23, 2023 - 12:39
Urmărește-ne peGoogle news
Diferențe semnificative în ceea ce privește salariile profesorilor în țările europene - Profesorii din Romania, printre cei mai prost plătiți din Europa
Imagine cu caracter ilustrativ

Românii câștigă ceva mai bine ca ungurii și bulgarii, dar de trei ori mai puțin decât englezii și de șase ori mai puțin decât nemții. În Liechtenstein, Elveția și Luxemburg, un profesor începător câștigă de cinci ori mai mult decât unul cu experiență din România, care are toate gradele didactice.

În prezent, în România, un profesor debutant câștigă 467 de euro lunar. Unul cu peste 25 de ani vechime ajunge să încaseze un salariu cu aproape 200 de euro mai mare. Adică 659 de euro. Cu cât PIB-ul pe cap de locuitor al unei țări este mai mare, cu atât și salariile profesorilor sunt mai mari, potrivit unui studiu.

În Marea Britanie un profesor debutant primește echivalentul a aproape 2.700 de euro. Un dascăl britanic cu cel mai înalt grad didactic ajunge la echivalentul a 3.725 de euro/lună, la care se adaugă un spor salarial anual de 6.910 euro.

În Italia, un profesor fără experiență primește un salariu de 1.330 de euro, iar unul cu vechime, 1.900 de euro. În Spania, profesorii au salarii între 1.700 de euro şi 2.430 de euro. În Germania, un profesor debutant câştigă peste 3.000 de euro.

Sursa: Național