Fostul șef al Poliției Române, actual șef al DGA, cere despăgubiri pentru traume psihice de la un lider sindical din MAI care l-a criticat după întâlnirea cu clanul Duduianu

La doi ani după ce a fost criticat că s-a întâlnit cu interlopii, actualul șef al DGA și fost șef al Poliției Române, Liviu Vasilescu, a cerut despăgubiri morale de 20.000 de euro unui lider de sindicat din MAI, pe motiv că de atunci ar suferi traume și anxietăți. În apărarea sa, sindicalistul susține că, dacă ar fi suferit de astfel de afecțiuni, nici nu avea cum să mai ocupe funcția de șef al Poliției Române sau, ulterior, de șef al DGA.

Mai 22, 2023 - 19:49
Urmărește-ne peGoogle news
Fostul șef al Poliției Române, actual șef al DGA, cere despăgubiri pentru traume psihice de la un lider sindical din MAI care l-a criticat după întâlnirea cu clanul Duduianu
Foto: Poliția Română

Șeful DGA din MAI, Liviu Vasilescu, acum pe picior de pensionare, după cum se aude, vrea să obțină niște despăgubiri morale, după celebra întâlnire cu interlopii, în contextul înmormântării șefului clanului Duduianu, Florin Mototolea, zis – Emi Pian, în plină pandemie, cu mii de participanți. Cei 20.000 de euro pe care îi cere în instanță ar fi pentru traumele psihice, stările de anxietate și insomniile provocate de criticile aduse de președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica, față de întâlnirea șefului Poliției Române de atunci cu interlopii.

”Domnul Vasilescu l-a propus ca martor pe șoferul lui, care s-a pensionat cu vreo 12.000 de lei, că a făcut foarte multe ore suplimentare, încă o domnișoară de la IGPR, care îi făcea cafeluțele, și l-a mai avut pe domnul Marcel Vela și pe Aurelian Ciocârlan, adjunctul șefului Poliției Capitalei la acel moment. Mie nu mi-a permis instanța martori și nici să-l interoghez pe domnul Vasilescu, pentru că a zis avocata lui că ar fi menținut trauma. Acum eu nu-l înțeleg pe domnul Vasilescu. Cum să răscolească el ce s-a întâmplat atunci, după ce a fost criticat din toate părțile, când lumea uitase? Liviu Vasilescu a avut în 2020 o întâlnire cu familia interlopului defunct, Emil Pian, despre care a spus, în cererea de chemare în judecată, că i-am făcut interlopi, deși ei sunt oameni de bună credință. Asta în condițiile în care, în comunicatul de presă al Poliției Române de la acel moment, ne spunea că nu protejează interlopii și că a băgat în pușcărie trei generații din familia Duduianu, că i-a monitorizat, cum le-a făcut acte de urmărire penală”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Liderul Sindicatului Europol ne spune că abia după doi ani de la criticile aduse, Liviu Vasilescu l-a acționat în instanță, pe motiv de traume produse.

”Eu am spus atunci că șeful Poliției Române a îngenunchiat instituția pentru că, timp de 3 săptămâni, a lăsat presa să interpreteze întâlnirea lui cu cei din clanul Duduianu, fără să vină cu justificări, că tocmai reprezentanții romilor au susținut că o astfel de întâlnire nu este deloc benefică, întrucât, în mentalitatea lor, la următoarea înmormântare de genul acesta, va trebui să fie prezent cel puțin un secretar de stat, dacă acum a venit șeful Poliției Române să negocieze respectarea legii, și am mai spus că, în niciun caz, colegii noștri nu au făcut școala de Poliție și Academia de Poliție pentru a păzi un interlop, în timp ce alți români și-au înmormântat apropiații câte unul singur la căpătâiul unui sac de plastic negru”, ne-a precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

În întâmpinarea prezentată instanței, Cosmin Andreica a arătat că toate criticile aduse lui Liviu Vasilescu au vizat aspecte ce țin de modul în care a fost gestionat evenimentul prilejuit de decesul interlopului Emi Pian, respectiv de consecințele prejudiciului de imagine suferit de polițiști ca urmare a întâlnirii care a declanșat un amplu val de critici din partea societății, inclusiv Klaus Iohannis,  președintele României cerând explicații în mod public cu privire la această situație.

Potrivit plângerii formulate în instanță de șeful DGA, Liviu Vasilescu, întâlnirea cu membrii familiei interlopului decedat ar fi fost necesară pentru că evenimentele prilejuite de înmormântarea lui Florin Mototolea, zis – Emi Pian, petrecute în timpul stării de alertă, pe lângă faptul că urmau să conducă la o mare aglomerare de persoane care ar fi contribuit la răspândirea semnificativă a virusului Covid 19, riscau să degenereze într-un conflict între mai multe grupări rivale.

”Mass-media a criticat dur lipsa de reacție a Poliției Române, care a permis timp de o săptămână ca priveghiul defunctului să aibă loc la locuința acestuia, unde s-au perindat mii de persoane, care inițial nici nu au fost sancționate contravențional pentru încălcarea normelor legale cu privire la prevenirea infectării cu noul coronavirus, fără a interveni în niciun fel. Singurele intervenții au fost cele care au amplificat criticile societății civile, prin care s-au mobilizat sute de forțe de ordine, elicoptere, jandarmi călare care păreau că păzesc locul de desfășurare a priveghiului. Această imagine a neputinței și lipsei de reacție a forțelor de ordine în cazul priveghiului interlopului Emi Pian a fost comparată de jurnaliști cu alte situații din timpul pandemiei, unde polițiștii au intervenit ferm prin dispersarea mulțimii și aplicarea de sancțiuni, inclusiv înregistrări ale unor dosare penale ce vizau săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii”, se mai arată în întâmpinarea făcută de președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Sursa: Național