Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat creșterea vârstei de pensionare pentru toți românii până la 65 de ani, după discuții cu reprezentanții Comisiei Europene

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, luni, după discuțiile pe care le-a avut la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani

Mai 22, 2023 - 16:18
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat creșterea vârstei de pensionare pentru toți românii până la 65 de ani, după discuții cu reprezentanții Comisiei Europene
Foto: Marius Budăi/Facebook

„Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii”, a explicat Marius Budăi.

În prezent vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei, însă există anumite categorii de salariați care se pot pensiona de la vârste mult mai mici.

Budăi a mai anunțat că drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuții, astfel încât să se raporteze la întreaga perioadă. Nu va mai fi luată în calculul pensiei doar o anumită perioadă de contributivitate, ci se va calcula pe întreaga perioadă.

„O parte din amendamente sunt gata și le-am prezentat liderilor coaliției. Am primit indicație ca până miercuri să fie finalizate amendamentele, astfel încât joi coaliția politică să le poată depune în Parlament”, a precizat ministrul Muncii.

„Pentru a nu bulversa sistemul lucrăm acuma la acele tabele și joi toate informațiile vor fi publice”, a mai spus Marius Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că „pensiile aflate în plată nu vor scădea, că nu au cum să scadă”. El a adăugat că pensiile care depășesc venitul aflat în activitate vor fi afectate, dar fără a afecta partea de contributivitate.

Un alt principiu este eliminarea unor categorii de indemnizaţii şi pensii plătite în baza unor legi speciale. Acest lucru se face în continuare şi s-a făcut şi până acum prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum ştiţi în lege, este exemplu cu magistraţii cărora nu li se mai permite asimilare, ci 20 de ani cel puţin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicţii şi limitări ale unor drepturi. De asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcţionatii publici parlamentari de la acest aspect”.

Budăi a mai precizat că nu vor mai fi luate în calcul pensiile asimilate unei anumite categorii, cum sunt unele posturi asimilate magistraților, care astfel nu vor mai intra în categoria pensiilor pentru magistrați.

Ministrul a spus că trecerea la noul sistem va fi treptată, dar ideea principală, echitatea între toți, să se păstreze.

Marius Budăi a avertizat că, încheierea PNRR se face in 2026 și România nu vom putea să o facă dacă nu exista reformele.

„Reforma pensiilor face parte din schema 3 de plată, noi încă suntem la cererea de plată nr 2. 

Pensiile militare au trecut prin 4 reforme. Suntem în discuții cu CE, se caută soluții. Principiul de bază a fost ca prin lege, sistemele să nu fie abuzate. Nu trebuie să mai fie deosebiri așa de mari la pensie. Ai anumite restricții in timpul carierei, asta e altceva. Dar nu trebuie să se mai întâmple ca până acum, cu asimilarea de perioade.”, a mai spus ministrrul Budăi.