BNR: Euro se apropie de pragul de 5 lei - Leul are aceleași evoluții precum monedele din regiune

Euro doboară record după record şi se apropie agresiv de pragul de 5 lei. În acest moment, moneda europeană este cotată la 4 lei, 97 de bani şi 83 de unităţi. Acum, pe piaţa interbancară, euro are fluctuaţii destul de mari şi au fost momente în care a depăşit 4 lei şi 98 de bani.

Mai 22, 2023 - 12:52
Urmărește-ne peGoogle news
BNR: Euro se apropie de pragul de 5 lei - Leul are aceleași evoluții precum monedele din regiune
Foto: 7Media / Imagine cu caracter ilustrativ

Reprezentanții Băncii Naționale a României spun că această evoluție vine într-un context în care monedele din zonă s-au depreciat mult în ultimele zile. Este o perioadă de presiune de monedele emergente ca urmare a creșterii dobânzii la euro și dolar. Moneda națională are aceleași evoluții precum monedele din regiune, spun oficialii BNR.

Euro a atins vineri un nou record istoric în raport cu leul. BNR a calculat un curs de 4, 9783, în creștere cu 0,52 de bani față de cotația precedentă, o depreciere cu 10% într-o singură ședință.

Economiștii spun că deprecierea leului va continua și în perioada următoare. Moneda națională va pierde teren nu doar în fața euro, ci și a dolarului.

Această tendință de depreciere va continua și în săptămânile următoare atunci când euro va atinge pragul psihologic de cinci lei. Aceasta va duce la scumpirea chiriilor, creditelor în euro, a produselor de import, dar și a tarifelor de telefonie mobilă.