Raluca Turcan: Legea salarizării unitare este într-o întârziere - La Muncă ar fi trebuit să fie o activitate ca într-un furnal

Raluca Turcan (PNL), fostă ministră a Muncii, susține că ministrul Marius Budăi ar fi trebuit să urgenteze pregătirea legii salarizării unitare, dar și alte proiecte de lege importante, cum sunt pensiile speciale și pensiile publice.

Mai 22, 2023 - 11:24
Urmărește-ne peGoogle news
Raluca Turcan: Legea salarizării unitare este într-o întârziere - La Muncă ar fi trebuit să fie o activitate ca într-un furnal
Foto: Raluca Turcan/Facebook

„Consider că revendicările de natură salarială ale profesorilor sunt justificate și îngrijorările lor cu privire la un calendar ferm de îndeplinire a acestor revendicări, evident, într-o formulă rezultată din negociere, de asemenea au un fundament serios. Dacă stăm să ne gândim bine, primul semnal că o parte dintre niște aspecte pe care profesorii le așteptau și care țineau de salarizare au fost scoase din legea educației naționale și mutate pentru legea salarizării unitare, au condus la un prim moment de nemulțumire în rândul profesorilor. Ulterior, legea salarizării unitare în mod evident este într-o întârziere. Iată că au fost două momente, scoaterea salarizării din legea educației naționale și întârzierea pe legea salarizării unitare care au condus la acest moment de revoltă a profesorilor”, a afirmat Raluca Turcan, într-o intervenție la Radio France International. 

Fosta ministră susține că partea de salarizare ar fi putut fi incluse și în legile educației, dat fiind că acestea sunt discutat la Senat, în for decizional iar luni ar putea fi dat și votul final, apoi Puterea să vină cu completări în legea salarizării. 

„După aceea, evident că pe partea de salarizare există un ministru titular. Cum îl cheamă, că-l cheamă acum Marius Budăi și altă dată o să-l cheme altfel nu mai contează. Realitatea este că legea salarizării unitare avea ca deadline în PNRR final de lună iunie. Asta ar fi însemnat ca până la finalul lunii iunie să se poarte negocierile cu categoriile socio-profesionale, astfel încât fiecare categorie să aibă deja o anticipare a locului pe care îl ocupă în grila de salarizare și evident, a nivelului de salarizare. Deci și profesorii s-ar fi aflat oarecum într-o situație mult mai predictibilă”, a completat Turcan.

În ceea ce privește responsabilitatea pentru întârzierile din PNRR, Raluca Turcan a precizat că depinde de la ministru la ministru modul de abordare și cum înțelege să-și facă treaba. „Sunt miniștri mai eficienți și miniștri mai puțin eficienți. Problemele de rezolvat la Ministerul Muncii sunt extrem de grele și acolo ar fi trebuit să fie o activitate ca într-un furnal, non stop, de dimineața până seara, pentru că măsurile de acolo vizează milioane de oameni și nu exagerez, pentru că vorbim de angajații din sectorul bugetar, vorbim de pensionarii din sistemul public de pensii, vorbim de beneficiarii de pensii speciale”, a conchis reprezentanta PNL.

Guvernul a venit duminică, printr-un comunicat de presă, cu precizări referitoare la calendarul pentru legea salarizării unitare. „Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, explica Guvernul. 

Însă conform calendarului PNRR, legea salarizării unitare ar fi trebuit să fie gata la 30 iunie.