Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu: „Rusia nu a prezentat nicio amenințare pentru vreun stat membru NATO. Descurajarea a funcționat”

MApN a confirmat: în timpul războiului din Ucraina, Rusia nu a prezentat nicio amenințare pentru vreun stat membru NATO. În opinia generalului Daniel Petrescu, „descurajarea a funcționat".

Mai 21, 2023 - 12:19
Urmărește-ne peGoogle news
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu: „Rusia nu a prezentat nicio amenințare pentru vreun stat membru NATO. Descurajarea a funcționat”
Foto: Daniel Petrescu/ Facebook

Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, a vorbit vineri, în cadrul celei de-a VII-a ediții a „Black Sea and Balkans Security Forum”, organizat de new Strategy Center, despre provocările României în contextul conflictului din Ucraina.

Potrivit oficialului statului român, Rusia a transformat bazinul Mării Negre într-o arie de operaţii, prin atacurile frecvente cu rachete lansate din Marea Neagră împotriva Ucrainei.

Generalul Petrescu a subliniat că obiectivul principal al României rămâne descurajarea Rusiei de a provoca militar spaţiul euro-atlantic.

„Până acum, descurajarea a funcţionat. Nu a existat vreo ameninţare militară asupra vreunui stat NATO. Suntem în măsură să apărăm fiecare centimetru pătrat al teritoriului aliat. În context naţional, suntem mulţumiţi pentru alocarea bugetară de 2,5% din PIP pentru Apărare, începând cu acest an. Rămânem foarte atenţi ca această alocare să obţină cele mai bune efecte.

Suntem interesaţi de programare de înzestrare cu capabilităţi pentru forţele aeriene, cu sisteme de antiaeriene portabile, cu sisteme antiaeriene cu raza scurtă şi foarte scurtă de acţiune, cu capabilităţi de infanterie mecanizată, cu sisteme aeriene fără pilot, capabilităţi de război electronic, capabilităţi navale şi altele.

În acelaşi timp, construim capabilităţi de mobilitate şi de asigurare a condiţiilor ţării-gazdă pentru trupele aliate dislocate aici. Este responsabilitatea noastră, ca stat situat pe flancul estic aliat, de a dezvolta capacitatea necesară asigurării întăririi forţelor NATO pe acest flanc”, a comentat generalul.

Şeful Apărării a discutat despre necesitatea adaptării sistemelor defensive aliate la condiţiile impuse de noua eră a apărării colective, în care s-a intrat odată cu declanşarea războiului Federaţiei Ruse în Ucraina.

„Întărirea militară şi unitatea au fost caracteristicile răspunsului dat de NATO agresiunii armate a regimului de la Moscova faţă de poporul ucrainean. Suntem sincronizaţi cu ceea ce se derulează la nivel NATO, inclusiv prin sincronizarea planificării apărării naţionale cu planificarea apărării aliate.

Suntem în proces de dezvoltare a forţelor în acord cu termenii planurilor, creăm structurile de comandă-control şi delegăm comandanţilor autoritatea necesară pentru a îndeplini misiunile stabilite”, a declarat generalul Petrescu în cadrul dezbaterii.

De asemenea, generalul Daniel Petrescu a avertizat că țara noastră trebuie să fie în continuare vigilentă.

„Lecţiile identificate din conflictul dus în apropierea graniţelor noastre influenţează modul în care planificăm şi dezvoltăm capabilităţile defensive proprii, inclusiv prin pregătirea teritoriului pentru apărare şi asigurarea stocurilor, care sunt foarte importante.

În termeni strict legaţi de apărare, pentru că apărarea teritoriului aliat este focusul nostru organizaţional, suntem angajaţi pe mai multe linii de efort, cum ar fi dezvoltarea unor capabilităţi robuste ISR (informaţii, supraveghere şi cercetare), supravieţuirea sistemelor strategice de comandă-control, apărarea antiaeriană, capabilităţi de tragere de precizie cu bătaie lungă şi altele”, a arătat şeful Apărării.