Un polițist aflat în timpul liber a fost surprins la volan beat și sub efectul „drogului săracului”

Un cadru activ din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare a fost prins conducând sub influenţa alcoolului, el fiind testat pozitiv şi pentru mefedronă, care mai este cunoscut și drept „drogul săracului”, informează vineri, 19 mai, instituţia.

Mai 19, 2023 - 19:08
Urmărește-ne peGoogle news
Un polițist aflat în timpul liber a fost surprins la volan beat și sub efectul „drogului săracului”
Imagine cu caracter ilustrativ

"Poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de supraveghere a traficului rutier în municipiul Carei, au efectuat semnale de oprire unui autoturism, la volanul căruia s-ar fi aflat un bărbat de 23 de ani, din Satu Mare. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, fiind indicată o concentraţie de 0,11 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la Spitalul Judeţean Satu Mare, unde i-au fost prelevate mostre biologice. Potrivit buletinului de analiză toxicologică, proba de sânge ar fi indicat un rezultat negativ, iar proba de urină ar fi indicat un rezultat pozitiv pentru substanţa denumită mefedronă", precizează informarea de presă transmisă de reprezentanţii IPJ Satu Mare.

Angajatul IPJ este acum cercetat penal pentru conducerea sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, fiind demarată şi o cercetare disciplinară.

"Precizăm faptul ca persoana în cauză este cadru activ al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, iar în momentul opririi în trafic, acesta nu se afla în timpul serviciului. În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Precizăm faptul că Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare nu tolerează încălcarea de către poliţişti a codului de etică şi deontologie profesională sau a legislaţiei aflate în vigoare, faţă de poliţist fiind declanşată cercetarea disciplinară", se mai menţionează în informarea IPJ Satu Mare.

Mefedrona, (4-metilmetcatinona) sau 4-MMC, cunoscut în lumea discotecilor din marile capitale europene drept ”Miau Miau”, ”Meow Meow”, ”M-Cat”, Coca Ex sau pur și simplu sare de baie face carieră de zece ani în Europa, fiind preferată în special de tinerii săraci.

Această substanță psihoactivă, care dă simptome relativ similare cu cele produse de mult mai cunoscuta cocaină, a fost recent introdusă pe lista drogurilor de autoritățile europene.

Mefedrona este o catinonă de sinteză, produsă și distribuită în mod legal în special în Asia, dar a cărei ambalare finală pare să aibă loc în Europa, se arată într-un raport al eur-lex.europa.eu. Mefedrona se vinde în special sub formă de pulbere, dar se poate găsi și sub formă de capsule sau tablete. Poate fi cumpărată pe Internet, în magazine etnobotanice („head shops”) sau de la traficanți de pe stradă. Pe Internet, mefedrona este adesea comercializată drept „îngrășământ pentru plante”, „sare de baie” sau „substanță chimică utilizată în cercetare”. Sunt foarte rare cazurile în care aceasta este comercializată drept „legal high” (substanță psihoactivă legală), iar de obicei nu se face nicio mențiune concretă a efectelor psihoactive posibile sau vreo referire la acestea.

Sursa: ziare.com