Sindicatele din penitenciare se alătură grevei profesorilor și anunță că vor ieși în stradă

Sindicatele din penitenciare susţin greva profesorilor şi vor ieşi în stradă alături de cadrele didactice, anunță Cosmin Dorobanţu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor într-un comunicat de presă.

Mai 19, 2023 - 12:36
Urmărește-ne peGoogle news
Sindicatele din penitenciare se alătură grevei profesorilor și anunță că vor ieși în stradă
Foto: Unsplash/ imagine cu caracter ilustrativ

”Lipsa de educaţie şi un învăţământ pe butuci au ca efecte, printre altele, creşterea infracţionalităţii în Românie. Avem în penitenciare 23.000 de deţinuţi, dintre care peste 15.000 au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni cu violenţă (crime, violuri, tâlhării).

O educaţie corespunzătoare, un sistem de învăţământ pus la punct şi guvernanţi care să nu-şi bată joc de cadrele didactice ar fi determinat ca numărul românilor, victime ale infractorilor dovediţi de instanţă să fie mult mai mic.

Guvernul României cheltuieşte lunar aproximativ 6000 de lei cu un deţinut, în timp ce educatorii, învăţătorii, profesorii îşi încep carierele cu un salariu de aproximativ 2400 de lei. Paradoxal, cifrele demonstrează că politicienii respectă mai mult infractorii decât pe propriii lor dascăli”, se precizează în comunicat.

Condiţiile de detenţie din închisori sunt superioare condiţiilor din şcolile din mediul rural, susține sindicalistul.

”Fără educaţie în condiţii corespunzătoare, fără dascăli motivaţi din punct de vedere financiar, învăţământul românesc nu are nicio perspectivă de dezvoltare.

Sindicatele din penitenciare consideră că nu este de mirare că negocierile sindicatelor din învăţământ cu reprezentanţii Guvernului au eşuat. Eşecul era previzibil, la fel cum a fost proiectul „România educată” al preşedintelui Klaus Iohannis. Cum ar putea să se înţeleagă profesorii cu un prim-ministru care a fost prins că a copiat teza de doctorat?!

Greva profesorilor reprezintă nota pe care dascălii i-o dau lui Nicolae Ciucă la examenul de prim-ministru al României. Profesia de educator, învăţător, profesor este una vocaţională, însă chemarea de dascăl nu produce performanţă pe stomacul gol”, mai scrie în comunicat.

Sursa: G4Media