Președintele Klaus Iohannis vrea ca România să trimită militari în Marea Britanie pentru a sprijini pregătirea soldaților ucraineni

Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului să aprobe participarea Armatei României la Operaţia Interflex a Marii Britanii cu până la 30 de militari, instructori şi personal de stat major. Fondurile necesare pregătirii şi executării acestei misiuni se vor asigura din bugetul MApN, se arată în scrisoarea transmisă de către șeful statului Parlamentului joi, 18 mai.

Mai 18, 2023 - 17:33
Urmărește-ne peGoogle news
Președintele Klaus Iohannis vrea ca România să trimită militari în Marea Britanie pentru a sprijini pregătirea soldaților ucraineni
Foto: Klaus Iohannis / Facebook

Potrivit documentului, preşedintele arată că evoluţiile recente ale războiului de agresiune din Ucraina au evidenţiat necesitatea creşterii ritmului instruirii militarilor ucraineni şi a diversificării tipurilor de instruire furnizate. 

”Astfel, pe fondul solicitărilor Ucrainei de asistenţăp pentru refacerea capabilităţilor sale militare, în pregătirea etapelor următoare ale conflictului, MareA Britanie a reluat activităţile de sprijinire a Ucrainei, sub denumirea Operaţia Interflex. Noua operaţie de desfăşoară pe teritoriul Marii Britanii, cu sprijinul contingentelor partenerilor internaţionali. În prezent, la operaţie participă instructori din 12 state aliate partenere”, se afirmă în document.

Vorbim aici despre Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Noua Zeelandă, Suedia, Țările de Jos și Marea Britanie.

Potrivit şefului statului, ”participarea Armatei României la Operaţia Interflex va contribui la menţinerea profilului operaţional al acesteia şi va aduce vizibilitate internaţională sporită ţării noatre, alături de beneficii importante, cuantificabile politic şi politico- militar, în dezvoltarea parteneriatului cu Marea Britanie”.

”La propunerea prim-ministrului Românieri, după consultarea CSAT, solicit Parlamentului să aprobe participarea Armatei României la Operaţia Interflex a Marii Britanii cu până la 30 de militari, instructori şi personal de stat major”, mai arată preşedintele.

Fondurile necesare pregătirii şi executării acestei misiuni se vor asigura din bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Operațiunea Interflex este numele de cod al operațiunii militare multinaționale conduse de Marea Britanie pentru a instrui și sprijini Forțele Armate ale Ucrainei. Operațiunea a început în iulie 2022 și este succesoarea Operațiunii Orbital (2015-2022).

Potrivit ultimelor date, aproximativ 10.000 de soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei au fost deja pregătiți în Marea Britanie.