Statele Unite dezmint informațiile Rusiei că sistemul Patriot din Ucraina ar fi fost distrus: A suferit probabil unele avarii

După ce Federația Rusă a susținut că sistemul Patriot fabricat din SUA a fost distrus în Ucraina, surse americane spun că platforma de rachete este probabil doar avariată.

Mai 17, 2023 - 13:28
Urmărește-ne peGoogle news
Statele Unite dezmint informațiile Rusiei că sistemul Patriot din Ucraina ar fi fost distrus: A suferit probabil unele avarii
Imagine cu caracter ilustrativ

Un sistem de apărare antirachetă Patriot, fabricat din SUA, folosit de forțele ucrainene, a suferit probabil unele daune în urma unui atac aerian rusesc, dar nu pare să fi fost distrus, au declarat doi oficiali americani agenției de presă Reuters, conform Al Jazeera.

Ministerul Apărării al Rusiei a declarat marți că o rachetă hipersonică rusă Kinzhal a distrus o baterie de rachete Patriot la Kiev.

Un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului și citând informații inițiale, a spus că Washingtonul și Kievul discută deja despre cea mai bună modalitate de a repara sistemul Patriot și că, în acest moment, nu pare că sistemul nu va mai putea fi folosit Ucraina.

Oficialul a spus că SUA vor înțelege mai bine daunele în zilele următoare, iar informațiile s-ar putea schimba în timp.

Patriot este considerat a fi unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA, inclusiv împotriva aeronavelor, precum și împotriva rachetelor de croazieră și balistice. De obicei, include lansatoare de rachete cu radar și alte vehicule de sprijin.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, le-a spus reporterilor că nu poate confirma informațiile conform cărora un sistem Patriot a fost deteriorat în Ucraina.

Kirby a adăugat că echipamentul militar american trimis în Ucraina este adesea deteriorat sau uzat și că „ar depinde de amploarea daunelor dacă ar putea fi sau nu reparat de ucraineni sau dacă ar fi nevoie să îi ajutăm”.

„Evident, dacă un sistem Patriot trebuie reparat în afara Ucrainei, cu siguranță îi vom ajuta. Nu pot confirma că a fost afectat”, a spus el.

Marți, forțele ucrainene au susținut că au doborât 18 rachete, inclusiv șase Kinzhal, pe care Rusia le-a tras în ținte din Kiev, în ceea ce s-a considerat a fi unul dintre cele mai complexe atacuri asupra capitalei în ceea ce privește numărul de rachete trase într-un interval atât de scurt de timp.

Comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, a declarat anterior că armata a interceptat cele șase Kinzhal lansate din avioane, precum și nouă rachete de croazieră Kalibr de pe nave din Marea Neagră și trei Iskander trase de pe uscat.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a respins afirmaţiile ucrainene conform cărora cele şase rachete Kinzhal au fost interceptate, a informat agenţia de presă RIA.

Numărul de rachete pe care Ucraina pretinde că le-a interceptat este „de trei ori mai mare decât numărul pe care le-am lansat”, a spus Shoigu, potrivit raportului. 

Sistemul Patriot face parte dintr-o serie de unități complexe de apărare aeriană furnizate de Occident pentru a ajuta Ucraina să respingă atacurile aeriene ruse care au vizat infrastructura critică și instalațiile energetice.

Sursa: DCNews