Turcia: Scor strâns între Erdogan și Kilicdaroglu - Cei doi merg în turul doi al alegerilor

​Turcia se îndreaptă spre un al doilea tur de scrutin, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan l-a depășit pe rivalul său din opoziție, Kemal Kilicdaroglu, în alegerile de duminică.

Mai 15, 2023 - 10:38
Urmărește-ne peGoogle news
Turcia: Scor strâns între Erdogan și Kilicdaroglu - Cei doi merg în turul doi al alegerilor
Foto: Recep Tayyip Erdogan

După numărarea a 99,05% din buletinele de vot, preşedintele în funcţie Recep Erdogan a obţinut 49,37% din sufragii, iar candidatul alianţei opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, are scorul de 44,99%, relatează agenția Anadolu. Sinan Ogan a primit 5,21% din voturi.

Nici Erdogan, nici Kilicdaroglu nu au atins pragul de 50% necesar pentru a evita un al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 28 mai.

Sondajele de opinie dinaintea alegerilor indicau o cursă foarte strânsă, dar îi dădeau lui Kilicdaroglu, care conduce o alianță formată din șase partide, un ușor avans.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a susținut că se află în fața contracandidatului său „la o distanță mare”, după ce rezultatele preliminare au indicat că soarta alegerilor se va decide în turul doi.

„Țara noastră a încheiat o nouă sărbătoare a democrației cu alegerile din 14 mai. Deși rezultatele exacte nu sunt încă clare, suntem în față”, le-a spus Erdogan susținătorilor de la sediul partidului AK din Ankara.

Liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu a vorbit târziu în noapte, alături de colegii din alianță, spunând că va accepta un al doilea tur de scrutin.

„Erdogan nu a obținut rezultatul pe care și-l dorea”, a spus el, asigurând că va reuși să îl învingă pe actualul șef al statului pe 28 mai.