Un brașovean a fost obligat să îi plătească daune morale unui meseriaș pe care l-a agresat - Motivul din spatele gestului său

Un brașovean a fost condamnat la o amendă penală de 1.800 de lei și plata unor daune morale de 3.000 de lei pentru lovituri și alte violențe, după ce l-a agresat pe meseriașul care efectua o lucrare în curtea sa. Brașoveanula recurs la această abordare, nemulțumit fiind de calitatea lucrării.

Mai 12, 2023 - 11:01
Urmărește-ne peGoogle news
Un brașovean a fost obligat să îi plătească daune morale unui meseriaș pe care l-a agresat - Motivul din spatele gestului său
Imagine cu caracter ilustrativ

Incidentul a avut loc în urmă cu 5 ani, respectiv în 2018. Proprietarul unei case din județul Brașov a tocmit un meseriaș pentru a-i turna niște beton. Acesta i-a plătit un avans de 400 de lei, însă nemulțumit fiind de calitatea lucrării, bărbatul i-a cerut meșterului să oprească totul și să plece de la el din curte, relatează Ziare.com.

„A doua zi, în jurul orelor 10:00-11:00 persoana vătămată s-a prezentat la locuinţa inculpatului pentru a-şi lua sculele şi a restitui parte din arvună. A pătruns în curtea inculpatului, pe poarta descuiată şi a purtat cu inculpatul o discuţie care a degenerat, ajungându-se ca inculpatul să exercite violenţe fizice asupra persoanei vătămate, respectiv să o lovească în zona capului, respectiv la buza superioară şi în regiunea nazală”, se arată în rechizitoriu.

În urma agresiunii, meseriașul a obținut un certificate medico-legal care arătat că a avut nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Trimis în judecată pentru loviri și alte violențe, proprietarul acuzat că l-a bătut pe meseriaș nu a recunoscut fapta, spunând că nu a lovit victima, neavând niciun motiv să facă asta din moment ce și-a recuperate banii plătiți. Avocatul proprietarului a arătat în apărarea sa că bărbatul „a fost bucuros că a scăpat de partea vătămată, de nepriceputul meseriaş”.

În primă instanță, proprietarul acuzat că l-a agresat pe meseriaș a fost condamnat la o amendă penală de 1.800 de lei și plata unor daune morale de 3.000 de lei (meseriașul a cerut daune morale de 15.000 de lei).

Sentința instanței de fond a fost menținută de Curtea de Apel Brașov, care a arătat că „exercitarea actelor de violenţă de către inculpat împotriva persoanei vătămate au fost dovedite, neputându-se dispune o soluţie de achitare”.

În privința daunelor morale de 3.000 de lei, judecătorii au arătat că „nu se impune nici înlăturarea obligaţiei inculpatului de a achita părţii civile suma de 3.000 de lei cu titlu de daune morale, nici reducerea cuantumului stabilit prin hotărârea atacată”.

„În acest sens se reţine că sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale, există o faptă ilicită – agresarea persoanei vătămate, un prejudiciu – leziunile suferite de victimă, descrise prin actul medical depus la dosar, există o legătură de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu – leziunile fiind cauzate de violenţele exercitate de inculpat, iar acesta a comis fapta în forma de vinovăţie a intenţiei”, se arată în sentința Curții de Apel Brașov.