Problema identificării biometrice a fost aprig dezbătută de europarlamentari - Recunoașterea facială este la un pas de a fi interzisă în Europa

Interdicția recunoașterii faciale primește sprijinul parlamentarilor în votul AI Act.

Mai 11, 2023 - 21:12
Urmărește-ne peGoogle news
Problema identificării biometrice a fost aprig dezbătută de europarlamentari - Recunoașterea facială este la un pas de a fi interzisă în Europa
Imagine cu caracter ilustrativ

Europa s-a apropiat de interzicerea completă a recunoașterii faciale în spațiile publice și de limitarea ChatGPT după ce parlamentarii au adoptat joi o versiune consolidată a regulamentului UE privind inteligența artificială.

Membrii Parlamentului European din comisiile pentru piața internă și pentru libertăți civile și-au adoptat textul de compromis pentru Legea privind inteligența artificială, prezentat pentru prima dată de Comisia Europeană în aprilie 2021. Textul a fost susținut cu 84 de voturi pentru 7 pentru, cu 12 abțineri.

Potrivit Politico, deputații au convenit asupra unei interdicții generale a identificării biometrice de la distanță – tehnici asistate de inteligență artificială, cum ar fi recunoașterea facială, pentru a recunoaște persoanele din imagini sau filmări – în locuri publice, atât în ​​timp real, cât și după fapt.

Chestiunea a fost aprig dezbătută în rândul parlamentarilor de frunte care au împins textul, creștin-democrații de centru-dreapta opunându-se cu înverșunare interdicției.

În cele din urmă, parlamentarii care au condus împreună textul — europarlamentarul italian, Brando Benifei și europarlamentarul român, Dragoș Tudorache — au intermediat un acord, parțial prin gruparea problemelor de polarizare în aceleași loturi de amendamente.

Textul de joi va crea, de asemenea, reguli pentru ”modele de bază” – AI care creează conținut din aport uman limitat, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI sau instrumentul de generare a imaginilor Midjourney.

Deputații propun ca aceste sisteme să respecte standarde mai înalte de transparență și respectarea drepturilor omului și ca dezvoltatorii să dezvăluie parțial ce conținut protejat prin drepturi de autor a fost folosit pentru a antrena aceste modele.

Parlamentul European care se află în plen este de așteptat să voteze textul în iunie. 

Ulterior, negocierile trilaterale între parlamentari, țările membre și oficialii Comisiei – cunoscute sub numele de ”triloguri” – ar putea începe sub președinția spaniolă a Consiliului, care începe în iulie.

Sursa: DCNews