Protest în Piața Victoriei - Școala s-ar putea termina mai devreme anul acesta, amenință sindicatele din învățământ

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER organizează miercuri un marş de protest, care va porni din Piaţa Victoriei şi se va încheia în faţa Palatului Parlamentului, la care sunt aşteptaţi 15.000 de participanţi.

Mai 10, 2023 - 14:08
Urmărește-ne peGoogle news
Protest în Piața Victoriei - Școala s-ar putea termina mai devreme anul acesta, amenință sindicatele din învățământ
Foto: Fsli Romania / Facebook

UPDATE 12:38 - Anton Hadăr, președintele co federației sindicale Alma Mater, a declarat, pentru Realitatea PLUS, că, dacă cerințele celor din educație nu vor fi satisfăcute, singura opțiune este greva generală în învățământ.

Sunt trist că a trebuit să ieșim în stradă ca să avem conștiința liberă că am făcut-o și pe asta. Dar sunt fericit că avem mai mult de 15.000 de oameni aici, în Piața Victoriei, numai de la Alma Mater avem o mie de oameni. Am ieșit ca să tragem un sistem de alarmă Nu mai vine nimeni într-un sistem unde ai salariu 2.500 de lei net. Azi am discutat chiar cu unii care au putere de decizie în Executiv, dar și la nivel politic. Avem promisiuni și așteptăm să se rezolve.

România educată se face cu bani și cu profesori educați, altfel vom avea și elevi slabi. Aseară, în discuțiile de la Ministerul Educației, am spus că, în 10 ani nu vom avea decât pe ici pe colo profesori cu adevărat pregătiți.

Revendicările noastre sunt vechi de când e lumea. Vrem alcătuirea unei grile de salarizare atractive pentru cadre didactice, dar și pentru personalul administrativ. Nu mai sunt atrași românii de sistemul de învățământ. Sunt angajați care suplinesc deja 2-3 oameni. Personalul tehnic are 1.500 de lei salariul. Am alcătuit niște grile, dar de la alte ministere au dispărut. Ne interesează și Legea educației. Asta deși o parte din modificările propuse de noi nu au fost luate în seamă din cauza componentei financiare.

Am început un referendum de adeziune la greva generală. În învățământul preuniversitar stăm bine, în sistemul universitar peste 50% sunt de acord. Deci, ne îndreptam către grevă cu data de 22 mai. Cu câteva zile înainte de încheierea anului școlar ar însemna o perturbare foarte mare în sistem”, a declarat pentru Realitatea Plus, Anton Hadăr, președintele confederației sindicale Alma Mater.

UPDATE 11:41 - Sindicatele încă sunt în Piața Victoriei, însă în scurt timp se vor pune în mișcare și se vor deplasa către Palatul Parlamentului. Membrii federațiilor sindicale din Educație amenință că, dacă nu vor fi rezolvate revendicările, atunci se va trece la grevă generală începând cu 22 mai. Iar dacă profesorii și educatorii nu se mai duc la muncă, asta înseamnă că și anul școlar 2022-2023 se va termina mult mai repede. 

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 10 mai 2023, începând cu ora 11.00, un marş de protest, care va porni din Piaţa Victoriei şi se va încheia în faţa Palatului Parlamentului. Peste 15.000 de membri de sindicat din întreaga ţară au anunţat că vor participa la acest marş de protest.  Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii - personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar”, au transmis sindicaliştii.

De asemenea, este  în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai.

Care sunt revendicările federaţiilor sindicale

- Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

- Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

- Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

- Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

- Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Sursa: Realitatea