Președintele Vladimir Putin, discurs în Piața Roșie: „S-a declanșat un adevărat război împotriva patriei noastre”

Președintele rus a rostit un discurs de 10 minute în Piața Roșie din Moscova marți, 9 mai, în debutul paradei militare de Ziua Victoriei.

Mai 9, 2023 - 12:55
Urmărește-ne peGoogle news
Președintele Vladimir Putin, discurs în Piața Roșie: „S-a declanșat un adevărat război împotriva patriei noastre”
Foto: Kremlin.ru

Putin, alături de organele de presă ale propagandei ruse, s-a mândrit cu faptul că la eveniment au participat președinți din Comunitatea Statelor Independente, precum cei din Turkmenistan, Uzbekistan sau Belarus, care l-ar susține în presupusa luptă contra Occidentului.

"Astăzi, civilizația se află din nou la un punct de cotitură decisiv. S-a declanșat un adevărat război împotriva patriei noastre. Am respins terorismul internațional, vom proteja locuitorii din Donbas, ne vom asigura securitatea", a spus Putin în cursul discursului.

Putin a repetat în discurs mesajele familiare pe care le-a transmis de multe ori în cele aproape 15 luni de război al Rusiei în Ucraina.

El a spus că „elitele globaliste occidentale” seamănă rusofobie și naționalism agresiv, în timp ce poporul ucrainean a devenit „ostatic al unei lovituri de stat” și a ambițiilor Occidentului.

El nu a abordat provocările cu care se confruntă Rusia în timp ce forțele sale se pregătesc pentru o contraofensivă majoră așteptată a Ucrainei și nu a schițat vreo cale sigură către victorie.

Discursul integral al lui Vladimir Putin în Piața Roșie:

„Dragi cetăţeni ai Rusiei!

Dragi veterani!

Tovarăşi soldaţi şi marinari, sergenţi şi subofiţeri, aspiranţi şi subofiţeri!

Tovarăşi ofiţeri, generali şi amirali!

Soldaţi şi comandanţi - participanţi la operaţiunea militară specială!

Vă felicit cu ocazia Zilei Victoriei!

Este o sărbătoare în onoarea părinţilor, bunicilor şi străbunicilor noştri, care şi-au glorificat şi imortalizat numele în timp ce apărau Patria. Cu preţul unui curaj incomensurabil şi al unor sacrificii enorme, ei au salvat omenirea de nazism.

Astăzi, civilizaţia se află din nou la un moment de cotitură decisiv. Un adevărat război a fost declanşat din nou împotriva patriei noastre, dar am respins terorismul internaţional, ne protejăm locuitorii din Donbas şi ne asigurăm securitatea.

Pentru noi, pentru Rusia, nu există naţiuni neprietenoase, ostile, nici în Vest, nici în Est. La fel ca marea majoritate a oamenilor de pe planetă, dorim să vedem un viitor paşnic, liber şi stabil.

Credem că orice ideologie de supremaţie este în mod inerent respingătoare, criminală şi mortală. Cu toate acestea, elitele globaliste occidentale continuă să vorbească despre exclusivitatea lor, să ridice oamenii unii împotriva altora şi să divizeze societăţile, să provoace conflicte sângeroase şi lovituri de stat, să semene ură, rusofobie, naţionalism agresiv, să distrugă familia şi valorile tradiţionale care fac o persoană umană. Şi toate acestea pentru a continua să dicteze, să îşi impună voinţa, drepturile, regulile şi, de fapt, un sistem de jaf, violenţă şi suprimare asupra popoarelor.

Se pare că au uitat la ce a dus pretenţia smintită a naziştilor de a domina lumea. Au uitat cine a învins acest rău monstruos şi total, cine şi-a apărat patria şi nu şi-a cruţat vieţile pentru eliberarea popoarelor din Europa.

Vedem cum monumentele comemorative ale soldaţilor sovietici sunt distruse fără milă şi cu nepăsare într-o serie de ţări, cum sunt demolate monumentele marilor comandanţi, cum se creează un adevărat cult al naziştilor şi al colaboratorilor lor şi cum memoria eroilor autentici este ştearsă şi falsificată. O astfel de profanare a faptelor şi victimelor generaţiei victorioase este, de asemenea, o crimă, un revanşism flagrant al celor care au pregătit în mod cinic şi deschis o nouă campanie împotriva Rusiei, care au adunat gunoaie neonaziste din întreaga lume în acest scop.

Scopul lor - şi nu este nimic nou aici - este de a realiza dezintegrarea şi distrugerea ţării noastre, de a şterge rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial, de a rupe definitiv sistemul de securitate globală şi dreptul internaţional, de a sugruma orice centru de dezvoltare suverană.

Ambiţia excesivă, aroganţa şi permisivitatea duc în mod inevitabil la tragedii. Acesta este motivul catastrofei prin care trece în prezent poporul ucrainean. Ei au devenit ostatici ai loviturii de stat şi ai regimului criminal al stăpânilor lor occidentali, o monedă de schimb în executarea planurilor lor crude şi egoiste.

Pentru noi, în Rusia, memoria apărătorilor Patriei este sacră, o păstrăm în inimile noastre. Aducem un omagiu participanţilor la Rezistenţă care au luptat cu curaj împotriva nazismului, soldaţilor armatelor aliate ale Statelor Unite, Marii Britanii şi ale altor state. Ne amintim şi comemorăm fapta de arme a războinicilor chinezi în lupta împotriva militarismului japonez.

Sunt convins că experienţa solidarităţii şi a parteneriatului în anii de luptă împotriva ameninţării comune este moştenirea noastră nepreţuită. Este un pilon solid într-un moment în care mişcarea ireversibilă către o lume multipolară mai echitabilă, bazată pe principiile încrederii şi securităţii indivizibile, precum şi pe egalitatea de şanse pentru dezvoltarea originală şi liberă a tuturor ţărilor şi popoarelor, capătă amploare.

Este foarte important faptul că liderii Comunităţii Statelor Independente s-au reunit astăzi aici, la Moscova. Consider că este o atitudine de recunoştinţă faţă de fapta de arme a strămoşilor noştri: au luptat împreună şi au învins împreună - toate popoarele din URSS au contribuit la victoria comună.

Ne vom aminti întotdeauna acest lucru. Ne plecăm capetele în faţa memoriei binecuvântate a tuturor celor ale căror vieţi au fost luate de război, în faţa memoriei fiilor, fiicelor, taţilor, mamelor, bunicilor, soţilor, soţiilor, fraţilor, surorilor, rudelor şi prietenilor.

(Minut de reculegere)

Distinşi cetăţeni ai Rusiei!

Bătăliile decisive pentru destinele Patriei noastre au fost întotdeauna naţionale, naţionale şi sacre. Suntem fideli poruncilor strămoşilor noştri şi înţelegem profund şi clar ce înseamnă să fim demni de înălţimea realizărilor lor militare, de muncă şi morale.

Suntem mândri de cei care au luat parte la operaţiunea militară specială, de toţi cei care luptă pe front, care asigură frontul sub foc, care salvează răniţii. Nu există o cauză mai mare decât munca voastră în luptă. Securitatea ţării noastre, viitorul statalităţii noastre şi al poporului nostru depind de voi. Vă îndepliniţi datoria militară cu onoare, luptaţi pentru Rusia. Familiile, copiii şi prietenii voştri sunt în spatele vostru. Ei vă aşteaptă. Sunt sigur că simţiţi dragostea lor nemărginită.

Întreaga ţară se mobilizează pentru a-i susţine pe eroii noştri. Toată lumea este gata să vă ajute, rugându-se pentru voi.

Tovarăşi! Prieteni! Dragi veterani!

Astăzi, fiecare familie îi onorează pe veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, îşi aminteşte de rudele sale, de eroii săi, depune flori la monumentele de război.

Ne aflăm în Piaţa Roşie, pe terenul care aminteşte de justiţiarii lui Iuri Dolgoruki şi Dmitri Donskoi, de miliţia lui Minin şi Pojarski, de soldaţii lui Petru cel Mare şi Kutuzov, de paradele din 1941 şi 1945.

În prezent, participanţii la operaţiunea militară specială sunt cadre ale forţelor armate şi cei care s-au alăturat forţelor armate în timpul mobilizării parţiale, soldaţii corpurilor de armată din Lugansk şi Doneţk, numeroase unităţi de luptă voluntare, membri ai Gărzii Ruse, ai Ministerului de Interne, ai FSB, ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai altor servicii şi agenţii speciale.

Vă salut, prieteni! Îi salut pe toţi cei care luptă pentru Rusia pe câmpul de luptă, care sunt acum la datorie.

În timpul Marelui Război Patriotic, strămoşii noştri eroici au dovedit că nu există nimic mai puternic, mai straşnic şi mai fiabil decât unitatea noastră. Nu există nimic în lume mai puternic decât dragostea noastră pentru Patria Mamă.

Pentru Rusia! Pentru bravii noştri bravi din Forţele Armate! Pentru victorie! Ura!”.