Ankara: Bătaie între un oficial ucrainean și unul rus în Turcia

Delegatul ucrainean l-a lovit pe cel rus, după ce acesta din urmă a apucat steagul ucrainean din mâinile delegatului din Ucraina. Delegatul rus s-a îndepărtat cu steagul, dar a fost ajuns din urmă de către cel ucrainean, care i-a aplicat câteva lovituri, recuperându-și simbolul național.

Mai 7, 2023 - 10:47
Urmărește-ne peGoogle news
Ankara: Bătaie între un oficial ucrainean și unul rus în Turcia
Foto: Captură Video

Bătaia a avut loc joi, între delegații Ucrainei și Rusiei la Ankara, în Turcia, pe coridoarele clădirii unde au avut loc discuțiile privind cooperarea la Marea Neagră. Înregistrarea video a încăierării a fost postată pe pagina de Facebook a delegatului ucrainean, Oleksandr Marikovski, implicat în încăierare, care l-a lovit pe delegatul rus.

„Jos labele de pe steagul nostru, jos labele de pe Ucraina...”, spune Marikovski, delegatul ucrainean, în postarea sa după confruntare.

Incidentul a avut loc în hol, când secretarul delegatului rus, Valery Stavitskiy, a smuls un steag al Ucrainei care era ținut pentru o ședință foto. Marikovski l-a luat înapoi, lovindu-l cu pumnii și palmele pe rus.

Agenția rusă de știri TASS a relatat că consulul și un medic au venit la hotel pentru a-l îngriji pe Stavitsky după incident, scrie CBS News.

Înregistrarea video a fost confirmată de ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, care a vorbit vineri pentru CBS News, întrebând dacă americanii sau orice altă națiune ar suporta ca steagul lor să fie dat jos.

Primul ambasador adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, a confirmat, de asemenea, videoclipul și a declarat pentru CBS News că „a fost un apogeu al întregii zile” a ceea ce el a numit provocările ucrainene din timpul reuniunii.

Anterior, membrii parlamentului ucrainean au agățat un steag al Ucrainei la masa lor, înainte ca președintele parlamentului turc Mustafa Sentop să îl interzică și să condamne ulterior unele dintre acțiunile „provocatoare și fizic ofensatoare” ale delegaților ucraineni.

Atât ambasadorul ucrainean, cât și cel rus la ONU au precizat că întâlnirea în care a avut loc bătaia nu a avut loc în cadrul discuțiilor din Turcia, care au loc tot vineri. Întâlnirea ONU dintre Turcia, Ucraina și Rusia are scopul de a încerca să salveze acordul privind cerealele, care urmează să fie reînnoit la 18 mai.

Ciocnirile au loc în timp ce Rebeca Grynspan, reprezentantul principal al ONU pentru comerț, a sosit la Moscova pentru a liniști Rusia cu privire la plângerile sale referitoare la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, a confirmat ONU pentru CBS News vineri dimineață.

În ceea ce privește acordul privind cerealele, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a trimis săptămâna trecută scrisori președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, președintelui rus Vladimir Putin și președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pentru a propune o "extindere" și o "îmbunătățire" a acordului, dar nu a primit niciun răspuns la această propunere.