Comisarul-șef Nicolae Hamzu, despre fenomenul căsătoriilor pe bani între românce și migranți: Sumele nu sunt mici - Majoritatea căsătoriilor se întâmplă în Cipru
Comisarul-șef Nicolae Hamzu a vorbit despre fenomenul căsătoriilor din interes dintre femeile românce și migranți.
"Este o modalitate de facilitare a migrației ilegale. Acest mod de operare este prevăzut ca atare în legislația anumitor state, în general statele în care doresc să ajungă acești migranți, acești soți. În România, noi nu avem o legislație specială în ceea ce privește acest tip de infracționalitate.
Având în vedere că nu este prevăzută ca infracțiune de sine stătătoare, am încercat să abordăm această problematică din perspectiva întocmirii în fals a unor documente. În principal, cetățenii care doresc să se căsătorească cu cetățeni români sunt din India, Nepal, Pakistan. Majoritatea căsătoriilor, din ceea ce cunoaștem noi, se întâmplă în Cipru - Cipru fiind o destinație unde legislația este un pic mai permisivă în ceea ce privește genul acesta de căsătorii. Sunt acolo niște etape procedurale care trebuie urmate de către viitorii soți pentru a convinge autoritățile cipriote, ca și în România, de altfel, dar cred că sunt un pic mai relaxante condițiile mai lejere.
Sumele nu sunt chiar așa de mici. Cred că sunt mai sus de 5000 - 6.000 euro. În Cipru, sunt trei etape: depui actele, după care mai trebuie să mai întocmești un document, după care trebuie să te duci să ridici documentul. Între cele trei etape, de fiecare dată cetățeanul român trebuie să stea acolo minim o săptămână cu viitorul soț, să locuiască împreună, pentru că sunt verificați.
La noi, cazurile au fost punctuale, nu reprezintă o problematică în sensul acesta. Se rezolvă, în principal, pe partea administrativă, adică cererile de recunoaștere a actelor de căsătorie sunt cumva respinse de către Inspectoratul General de Imigrări sau sunt semnalate de către primării. La noi, dacă s-au întâmplat, punctual, atunci când s-au folosit documente false, am deschis dosare penale legate de întocmirea și folosirea unor documente falsificate - însemnând certificate de căsătorie, certificate de naștere, apostila necesar în străinătate", a explicat Nicolae Hamzu.
Sursa: DCNews