Șeful ANAF, despre angajații instituției: Iau șpagă. Trebuie să îi eliminăm pe rând

Angajaţii mai puţin oneşti, care iau "şpagă în continuare", trebuie eliminați pe rând, pentru că sunt o rușine pentru instituție, a declarat joi, într-o conferință, Lucian Heiuș, președintele ANAF.

Mai 4, 2023 - 18:54
Mai 4, 2023 - 18:58
Urmărește-ne peGoogle news
Șeful ANAF, despre angajații instituției: Iau șpagă. Trebuie să îi eliminăm pe rând
Foto: Lucian Heiuș/ Facebook

"Sunt aproximativ 20.000 de angajaţi. Poate că sunt şi mai mulţi. Este o armată de oameni. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin buni. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin oneşti. Nu ai cum să nu ai şi oameni mai puţin implicaţi şi cu care din păcate se loveşte un contribuabil în cazul meu sau cineva şi care prin atitudinea unei singure persoane poate să arunce o anatemă asupra unei întregi instituţii. Cum la fel, şi eu recunosc, tot la două luni arestez doi - trei, pentru că iau şpagă în continuare. Nu înţeleg că trebuie să se oprească. (...) Colaborăm cu toate instituţiile abilitate, trebuie să îi eliminăm pe rând. Cum îi prindem cum îi executăm. Este ruşinos. Şi eu văd că peste două zile, iar vor fi doi săltaţi, dar nu am ce face", a spus Lucian Heiuş.

De asemenea, acesta a afirmat că educaţia financiară joacă un rol important, mai ales că 20% din încasările lunare se fac "cu plăsuţa", deşi agenţii pot face plăţi în cont.

"Încă merge agentul economic sau persoana fizică autorizată cu banii într-o plăsuţă şi îi depune la Trezorerie. 20% în condiţiile în care discutăm să zicem de o medie lunară de încasări de 32 de miliarde de lei. 20% la 32 de miliarde de lei înseamnă aproape un miliard şi jumătate de euro, rotund, dacă nu mai mult, care se plăteşte încă de agenţii economici cash în condiţiile în care de cel puţin 7 - 8 ani poţi să plăteşti prin cont bancar. Am introdus, eram eu director la Timişoara, eram prima trezorerie care a pus POS la fiecare ghişeu", a mai spus şeful Fiscului, Lucian Heiuş. 

Nu mai departe de finalul lunii ianuarie 2023, procurorii anticorupție anunțau că doi inspectori în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au fost plasaţi în arest la domiciliu, după ce ar fi cerut mită administratorului unei firme pentru a aplica o sancţiune mai mică decât cea prevăzută de lege pentru neregulile constatate.

Sursa: Adevarul.ro