Doi foști angajați ai Serviciului Român de Informații se luptă pe contractele de pază ale Complexului Energetic Oltenia

Doi foști angajați ai Serviciului Român de Informații se luptă pe contractele de pază ale Complexului Energetic Oltenia, se arată într-o anchetă difuzată la emisiunea ”România, te iubesc!”, difuzată duminică la ProTV.

Apr 30, 2023 - 21:14
Urmărește-ne peGoogle news
Doi foști angajați ai Serviciului Român de Informații se luptă pe contractele de pază ale Complexului Energetic Oltenia
Imagine cu caracter ilustrativ

Unul dintre ei acuză că a fost obligat să cedeze jumătate din contractele câștigate unor firme paravan, în spatele cărora s-ar afla fostul șef al SRI Gorj.

Complexul a mai dat în ultimii cinci ani alte 110 milioane de lei unor firme pentru transportul angajaților din localitățile unde stau, până la locul de muncă.

În spate, găsim afaceriști locali, lideri sindicali și politicieni, și multe alte contracte date prin negociere fără publicare, pentru servicii cu mașini vechi. Pe autobuze încă apar înscrisuri în spaniolă sau germană. Inclusiv numele stațiilor din orașele unde au funcționat în vest.

De-a lungul anilor, din Complexul Energetic s-au furat motorină, fier vechi, motoare, cabluri, utilaje sau cărbune. În ultimii cinci ani s-au încheiat contracte de pază, în valoare de peste 160 de milioane de lei.

Pe teren, majoritatea paznicilor pe care i-am întâlnit sunt femei, vârstnici și, în general, angajați fără condiție fizică. Ei ar trebui să se lupte cu infractorii. Multe din aceste contracte sunt câștigate de firme apropiate de doi foști angajați ai Serviciului Român de Informații.

Victor Mecu, fost ofițer al SRI Gorj: „Firma a fost fondată cu 66% de acțiunile fiului meu și 34% acțiunile fiului colegului meu, tot ofițer SRI”. Mecu coordonează prin intermediul fiului firma TMG Guard. Aceasta apare în contracte de peste 70 de milioane de lei cu Complexul.

Făget deține firma PSG One, care a câștigat șapte contracte de 37 de milioane de lei, iar unul dintre angajații săi apărea, până în 2022, în alte două firme care, la rândul lor, au obținut contracte de zeci de milioane cu Complexul.

Din nou, vorbim și de asocieri cu alte firme, și e greu de spus cum s-au împărțit banii. Anul acesta, cei doi foști angajați ai SRI au ajuns să se certe pe contracte. Totul pornește de la un lot dintr-o licitație, la care au participat ambele firme.

Lucian Mecu, administratorul firmei de pază: „Erau cel puțin 30 de milioane de lei. Adică jumătate din valoarea estimată a întregului acord cadru”.

Inițial, complexul a atribuit contractul firmei lui Ion Făget. Familia Mecu a făcut contestație și a câștigat-o. TMG a subcontractat apoi o parte din contract altor două firme: Stone House Guard și Merlin Security, despre care susține că sunt controlate tot de Ion Făget. Susține că n-au avut de ales, deoarece așa le-a cerut un șef din Complexul Energetic.

Citește integral pe știrileprotv.ro