Pericolele care pândesc în casa ta - Sănătatea, în mare pericol dacă nu luăm măsuri

De când pandemia a aruncat lumea în haos, mulți dintre noi au petrecut mult mai mult timp în interiorul unei încăperi, fie că acasă, la birou, săli de sport și spații creative. Însă, cu siguranță nu te-ai întrebat care este calitatea aerului din căminul tău. Unele pericole ascunse care pândesc în casa ta ar putea face ca aerul să fie mai poluat decât cel de afară, precum lumânările parfumate, bețișoarele de tămâie și produsele de curățare. Iată ce spune un cunoscut medic, Amir Khan.

Apr 30, 2023 - 16:24
Urmărește-ne peGoogle news
Pericolele care pândesc în casa ta - Sănătatea, în mare pericol dacă nu luăm măsuri
Foto: Amir Khan

După cum spune vechea zicală „Nicăieri nu este mai bine ca acasă”, oamenii petrec de obicei aproximativ 90% din timp în interior. Însă, potrivit tabloidului britanic Mirror, calitatea aerului din interior poate fi de două până la cinci ori mai poluată decât aerul exterior, iar aceasta ar putea fi o mare problemă pentru cei care petrec foarte mult timp în interiorul celor patru pereți.

„Când ne gândim în mod normal la poluarea aerului, ne gândim la exterior - mașini, avioane, emisii. Dar există articole uzuale de uz casnic care pot polua interiorul caselor noastre. Calitatea slabă a aerului din interior a fost legată de boli pulmonare, boli de inimă și chiar accidente vasculare cerebrale. Deci, să ne uităm la câteva exemple”, a declarat Dr. Amir Khan, într-un videoclip publicat pe Twitter.

Lumânările parfumate și bețișoarele de tămâie

Ne referim la lumânările parfumate și bețișoarele de tămâie când vine vorba de articole de uz casnic, care nu sunt prietenoase cu aerul și sănătatea noastră. Potrivit medicului Amir Khan, acestea eliberează particule mici de poluanți atunci când ard: „Bețișoarele de tămâie, în special, emană de peste 100 de ori mai multe particule fine decât o lumânare parfumată. Deci, este o idee bună să le aprindeți în spații mari bine aerisite”.

Produsele de curățat

Produsele de curățare sunt probabil cele mai poluante articole din casă: „Produsele de curățare, cum ar fi lustruirea pentru mobilier, odorizantul, detergentul pentru covoare, agentul de curățare a cuptorului, precum și aerosolii, cum ar fi deodorantul și fixativul pentru păr, conțin compuși organici volatili sau COV, care, atunci când sunt inhalați, ne pot irita căile respiratorii și ne provoacă senzația de greață și ne afectează nervii și alte organe”.

Soba pe lemn

De asemenea, primele pe lista produselor cele mai poluate din interior sunt sobele pe lemne. Acestea pot produce ceva numit „particule în suspensie”. Termenul neobișnuit se referă la un amestec de particule solide și picături lichide găsite în aer. Unele particule, cum ar fi murdăria, funinginea, praful sau fumul, sunt suficient de mari, sau suficient de întunecate, pentru a fi văzute cu ochiul liber: „Aceste particule minuscule atunci când sunt respirate ne pot deteriora plămânii și ne pot crește riscul de cancer pulmonar pe termen lung”.

Studiile efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite ale Americii privind metodologia de evaluare a expunerii totale au constatat că nivelurile acestor poluanți organici comuni sunt de două până la cinci ori mai mari în interiorul locuințelor decât în exterior, datele fiind aceleași, indiferent dacă locuințele erau situate în zone rurale sau foarte industriale.

Dr. Khan a adăugat: „Știu că este imposibil să evităm toate aceste lucruri în casele noastre, dar prin reducerea la minimum a utilizării lor, având o mulțime de plante de interior și deschiderea ferestrelor, permițând o bună ventilație, vă puteți îmbunătăți calitatea aerului interior”.

Sursa: Realitatea