Kelemen Hunor: „Este inacceptabil ca un magistrat să se poată pensiona la 50 de ani - la militari lucrurile sunt puțin diferite”

Preşedintele reales al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la finalul Congresului Uniunii, referitor la dezbaterile despre pensiile speciale că este "inacceptabil" ca un magistrat să iasă la pensie la vârsta de 50 de ani, când are experienţa necesară şi "societatea are nevoie de această experienţă".

Apr 29, 2023 - 21:19
Urmărește-ne peGoogle news
Kelemen Hunor: „Este inacceptabil ca un magistrat să se poată pensiona la 50 de ani - la militari lucrurile sunt puțin diferite”
Foto: Kelemen Hunor

Întrebat cum vede rezolvarea acestei probleme, Kelemen Hunor a spus că "tranşa a treia din PNRR este legată de acest jalon, de această reformă" şi că banii nu trebuie pierduţi.

"Tranşa a treia urmează să fie solicitată de la Comisie spre sfârşitul anului, în toamnă. Până atunci ar trebui să rezolvăm sau să cerem o rediscutare a acestui punct din PNRR. Sunt multe state care doresc o rediscutare, nu contează în acest moment la ce reformă se referă această rediscutare, dar există această posibilitate. Sigur, din punctul meu de vedere, noi nu trebuie să pierdem banii şi trebuie făcută această reformă", a subliniat liderul UDMR.

El a adăugat că "înainte de a face acest pas, miniştrii de resort, cei care au în sistemul public pensionari cu pensie de serviciu, trebuie să ducă un dialog intens cu cei interesaţi şi trebuie să vină cu o propunere".

"Eu cred că se poate găsi o soluţie, o soluţie în care principiul contributivităţii rămâne baza, pentru anii petrecuţi în serviciul public, cu toate interdicţiile, incompatibilităţile, se găseşte o soluţie, dar nicio pensie nu trebuie să depăşească salariul. Furia oamenilor se referă la acele pensii mari care nu au nicio legătură cu contributivitatea şi care depăşesc de foarte multe ori salariul cu care pensionarul respectiv a ieşit la pensie", a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, un aspect important este vârsta de pensionare, mai ales la magistraţi, "fiindcă la militari lucrurile sunt puţin diferite".

"Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să iasă la pensie un magistrat la 50 de ani, când are experienţa necesară - atât experienţa profesională, cât şi experienţa de viaţă - şi societatea are nevoie de această experienţă, dar pleacă la pensie", a declarat liderul UDMR.

În final, Kelemen Hunor a subliniat că "este absolut important" să se facă ceea ce a fost asumat în PNRR şi că UDMR aşteaptă propunerile de la miniştrii de resort

Sursa: DCNews