Polonezii au confiscat clădirea liceului rus din Varşovia, în urma unui demers în justiţie - Moscova ameninţă cu represalii

Polonezii au confiscat astăzi clădirea liceului rus din Varşovia. Acţiunea a fost făcută în urma unui demers în justiţie în urma căruia s-a constatat că imobilul fusese ocupat de Rusia ilegal. Moscova denunţă un act pe care îl consideră ilegal şi ameninţă cu represalii.

Apr 29, 2023 - 21:12
Urmărește-ne peGoogle news
Polonezii au confiscat clădirea liceului rus din Varşovia, în urma unui demers în justiţie - Moscova ameninţă cu represalii
Foto: Rafał Trzaskowski/Twitter

Liceul rus din Varşovia este situat în vecinătatea ambasadei Rusiei în capitala Poloniei. Aici învăţau copiii diplomaţilor.

Disputa pe această clădire cu mai multe etaje construită în anii 70 durează de mai bie de un an.

Imobilul a fost golit sub privirile poliţiştilor care nu au intervenit.

Ministerul polonez de Externe a precizat că a fost o acţiune de confiscare cu executor judecătoresc.

Moscova a înaintat deja un protest diplomatic oficial. Ministerul rus de Externe susţine că acţiunea intreprinsă de Varşovia a încălcat Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice.

Acelaşi Minister de Externe de la Moscova promite că răspunsul Rusiei va fi unul pe măsură şi destul de dur.

Pe contul său de Twitter, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a reacţionat imediat propunând ruperea relaţiilor diplomatice cu Polonia.

Imediat după invadarea Ucrainei de către ruşi, Primăria din Varşovia a confiscat şi un obiectiv diplomatic rus aflat în litigiu între cele două ţări.

Clădirile cu mai multe etaje construite în sudul capitalei poloneze în anii 70 au fost poreclite de localnici „cuiburi de spioni”.