Cel mai în vârstă condamnat pentru complicitate la crimele de război naziste, fost gardian al lagărului Sachsenhausen, în vârstă de 102 ani, a murit

Un bărbat în vârstă de 102 ani, care a fost condamnat anul trecut la peste 3.500 de capete de acuzare pentru complicitate la crimă pentru că a fost gardian într-un lagăr de concentrare nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a murit, a anunțat agenția germană de presă DPA, citată de Times of Israel.

Apr 28, 2023 - 11:40
Urmărește-ne peGoogle news
Cel mai în vârstă condamnat pentru complicitate la crimele de război naziste, fost gardian al lagărului Sachsenhausen, în vârstă de 102 ani, a murit
Imagine cu caracter ilustrativ

Josef Schuetz a fost condamnat la cinci ani de închisoare în iunie anul trecut, dar a rămas în libertate în așteptarea apelului.

El a negat că a lucrat ca paznic SS în lagărul Sachsenhausen. Dar tribunalul din Neuruppin a concluzionat că documentele cu numele, data și locul nașterii sale arată că a fost de fapt un membru înrolat al aripii paramilitare a Partidului Nazist staționat în lagărul de la periferia de nord a Berlinului între 1942 și 1945.

Zeci de mii de deținuți – inclusiv evrei, prizonieri politici și soldați sovietici capturați – au murit în lagărul Sachsenhausen din cauza foametei, a bolilor, a muncii forțate și a altor cauze, precum și în urma experimentelor medicale și a execuțiilor sistematice efectuate de SS.

Pronunțând verdictul instanței, judecătorul președinte Udo Lechtermann a declarat că acuzatul a ajutat sistemul criminal instituit de naziști. Potrivit unui precedent juridic stabilit în 2015, oricine a ajutat la funcționarea unui lagăr nazist poate fi urmărit penal în Germania pentru complicitate la crimele comise acolo.

„Ați sprijinit de bunăvoie această exterminare în masă prin activitatea dumneavoastră”, a declarat Lechtermann la acea vreme. „Ați privit cum oamenii deportați erau torturați și uciși cu cruzime acolo în fiecare zi, timp de trei ani.”

Verdictul l-a făcut pe Schuetz cea mai în vârstă persoană condamnată pentru complicitate la crime comise în timpul Holocaustului, dar încarcerarea sa a părut puțin probabilă, deoarece el a rămas liber în așteptarea rezultatului unui apel.

Schuetz nu și-a exprimat niciun regret în timpul procesului său și s-a declarat nevinovat, spunând că nu a făcut „absolut nimic”. După război, Schuetz a fost transferat într-un lagăr de prizonieri din Rusia, înainte de a se întoarce în Germania, unde a lucrat la o fermă și ca lăcătuș.

Sursa: G4Media