SUA: O grupare de români a furat bijuterii în valoare de 1 milion de dolari prin metoda „sleight-of-hand”

Patru cetățeni români au fost arestați în Missouri după ce bijuterii în valoare de peste un milion de dolari au fost furate dintr-o afacere din Walton County, potrivit biroului șerifului.

Apr 28, 2023 - 11:12
Urmărește-ne peGoogle news
SUA: O grupare de români a furat bijuterii în valoare de 1 milion de dolari prin metoda „sleight-of-hand”
Foto: weartv.com

Biroul șerifului din Walton County spune că cei patru suspecți au legătură cu o rețea de crimă organizată.

George Păun, 31 de ani, Stela Sava, 26 de ani, Terca Târnovan, 31 de ani și Vasile Lăcătuș, 27 de ani sunt acuzați de furt calificat de peste 20.000 de dolari și de furt calificat în comun cu una sau mai multe persoane în legătură cu un incident din 2022 în Miramar Beach.

Sava, Târnovan, Lăcătuș au, de asemenea, mandate de arestare pentru furt calificat de peste 100.000 de dolari și furt calificat în asociere cu una sau mai multe persoane pentru marfa furată de la un magazin de pe 30A.

Incidentul de pe 30A a avut loc pe 11 aprilie.

Polițiștii spun că trei indivizi - două femei și un bărbat - au intrat într-un magazin și au furat numeroase bijuterii cu o valoare de vânzare cu amănuntul de peste 1 milion de dolari. Aceștia au fugit apoi din zonă cu un SUV negru.

"Un anchetator al Biroului șerifului din comitatul Walton care a venit la fața locului i-a recunoscut imediat pe suspecți dintr-un caz la care a lucrat în decembrie 2022, când un Rolex a fost furat de la un bijutier din Miramar Beach folosind o tehnică de prestidigitație", precizează biroul șerifului într-un comunicat.

Potrivit biroului șerifului, la o săptămână după furtul de pe 30A, SUV-ul negru a fost raportat ca fiind abandonat pe Serenoa Road din Santa Rosa Beach.

"Anchetatorii au reușit să vorbească cu o femeie care a dus trei indivizi cu mașina din zonă după ce aceștia au declarat că mașina lor s-a stricat", se arată în comunicat.

"Unul dintre suspecți își folosise telefonul pentru a comunica cu ea după ce i-a lăsat acolo. Toți trei se potriveau cu descrierea suspecților. Supravegherea video a confirmat ulterior că erau aceiași trei indivizi care au comis furtul de pe 30A."

Un anchetator de la biroul șerifului din comitatul Walton a prezentat un mandat de urmărire a telefonului mobil. Aceștia au descoperit că acesta era conectat la un detectiv al Departamentului de Poliție din New York, datorită unui polițist pensionat al NYPD care lucrează cu Biroul șerifului din Walton County.

"Detectivul NYPD, împreună cu un ofițer de poliție din Marea Britanie, a putut confirma cu investigatorul WCSO că grupul făcea parte dintr-o rețea criminală românească cu peste 1400 de membri în Statele Unite, cu mandate de arestare în mai multe state", se arată în comunicat.

Suspecții au fost apoi identificați ca fiind Păun, Sava, Târnovan și Lacatus - toți cetățeni români.

Luni, telefonul mobil al lui Lăcătuș i-a condus pe anchetatori la o locuință din St. Charles, Missouri. Toți cei patru au fost localizați și arestați.

"Jurisdicții suplimentare din întreaga țară își continuă investigațiile asupra acestor suspecți, inclusiv Secret Service, Departamentul de Securitate Internă, Biroul Federal de Investigații și mai multe agenții locale și de stat", se arată în comunicat.

Sursa: Adevărul