Un raport al Băncii Mondiale recomandă introducerea cotei progresive de impozitare și eliminarea scutirilor pentru IT-iști

Banca Mondială recomandă Guvernului introducerea cotei progresive de impozitare şi renunțarea la scutirea de impozit pe venit pentru angajații din IT, construcții și agricultură.

Apr 27, 2023 - 21:59
Urmărește-ne peGoogle news
Un raport al Băncii Mondiale recomandă introducerea cotei progresive de impozitare și eliminarea scutirilor pentru IT-iști
Imagine cu caracter ilustrativ

În cadrul unui raport elaborat de experții BM se mai propune şi creșterea impozitului pe dividende la 10% (de la 8% în acest moment), creșterea impozitelor pe proprietate și creșterea impozitării microîntreprinderilor, informează Economedia.

Specialiştii subliniază că reformele fiscale propuse nu pot fi realizate însă fără reforma și digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

,,Este esențial ca acest proces major de digitalizare să fie finalizat cu succes. În plus, este nevoie, de asemenea, de investiții suplimentare în capacitatea administrației fiscale, în special pentru a aborda deficitul actual de personal în domenii-cheie, cum ar fi gestionarea riscurilor și auditul, precum și de investiții suplimentare în formarea personalului (de exemplu, printr-o utilizare mai intensă a Școlii de fiscalitate a ANAF) și în programe de educare a contribuabililor.”, arată sursa citată.

Raportul propune o gamă largă de reforme ale politicii fiscale:

– Reevaluarea meritelor structurii actuale a ratei impozitului pe venitul persoanelor fizice (PIT) și luarea în considerare a introducerii unei rate progresive a impozitului pe venitul personal pentru veniturile din muncă (și pentru veniturile întreprinderilor personale neîncorporate).

– Să elimine scutirile de impozit pe venit pentru lucrătorii din agricultură, construcții și din sectoarele tehnologiei informației (IT).

– Reducerea poverii totale impuse lucrătorilor cu venituri mici din cauza contribuțiilor substanțiale la sănătate și pensii, fie prin:

a) Eliminarea contribuției de 10% pentru sănătate (și finanțarea integrală a asistenței medicale prin intermediul impozitării generale); sau

b) Introducerea unui credit fiscal rambursabil pentru venitul câștigat (EITC) care să compenseze o parte din povara actuală a contribuției la sănătate și/sau la pensii pentru lucrătorii cu venituri mici.

,,În cazul în care contribuțiile pentru sănătate sunt menținute, trebuie să se ia în considerare extinderea bazei de contribuție, de exemplu, prin eliminarea scutirii pentru lucrătorii din construcții și, eventual, pentru pensionarii cu venituri ridicate.”, arată specialiştii.

Reformarea impozitării energiei pentru a stabili un preț mai eficient al emisiilor de carbon și pentru a asigura o mai mare neutralitate între tipurile de combustibil

– Să planifice și să procedeze treptat la eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili. O condiție prealabilă necesară pentru o reformă a prețurilor la energie care să țină seama de efectele externe este absența subvențiilor pentru combustibilii fosili. Potențialele candidate pentru reforma subvențiilor pentru combustibilii fosili (FFSR) în România sunt subvențiile pentru cărbune, gaze naturale și încălzire urbană.

– Introducerea unor prețuri suplimentare pentru carbon (de exemplu, prin intermediul unor rate mai mari ale accizelor) pentru a aborda prezența externalităților legate de combustibilii fosili. Pentru a internaliza pe deplin externalitățile climatice și alte externalități, se estimează că, în 2030, prețurile combustibililor fosili ar trebui să crească cu aproximativ 50 % (benzină), 62 % (motorină), 34 % (GPL), 55 % (kerosen), 51 % (alte produse petroliere/alte produse petroliere decât cele de transport), 113 % (cărbune), 32 % (gaze naturale) și 7 % (energie electrică) față de nivelurile de referință (adică în absența unei taxări suplimentare a carbonului).

– Utilizarea unei părți din veniturile generate de FFSR și de prețurile suplimentare la carbon pentru a compensa grupurile vulnerabile.

– Pe termen scurt, România ar trebui să ia în considerare eliminarea cotelor reduse de TVA care au fost introduse în scopuri nedistributive, cum ar fi cotele reduse pentru mâncarea din restaurante, cazarea la hotel, cărți, ziare, reviste, muzee, grădini zoologice, grădini și parcuri.

,,Aceste cote reduse au un impact distributiv negativ, denaturează deciziile de consum, generează venituri și este puțin probabil să fie un mijloc eficient de abordare a oricăror obiective sociale sau culturale.”, explică BM.

– Pe termen mai lung, și cu siguranță nu înainte de încheierea actualei crize a prețurilor la alimente și energie, ar trebui să se ia în considerare o extindere suplimentară a bazei de impozitare în legătură cu cotele reduse de TVA care au fost introduse în scopuri distributive, inclusiv cotele reduse pentru alimente, produse farmaceutice, aprovizionarea cu apă, lemn de foc și încălzire urbană.

Sursa: Adevărul