Economistul şef al Băncii Angliei: Britanicii trebuie să accepte că acum sunt mai săraci

Companiile şi lucrătorii din Marea Britanie încearcă să transfere impactul inflaţiei de la unii la alţii, iar asta riscă să ducă la o inflaţie persistentă, consideră Huw Pill, economistul şef al Băncii Angliei, transmite CNBC.

Apr 27, 2023 - 07:07
Urmărește-ne peGoogle news
Economistul şef al Băncii Angliei: Britanicii trebuie să accepte că acum sunt mai săraci
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

”Acum ne confruntăm cu acea reticenţă de a accepta că da, avem cu toţii o situaţie mai proastă, că toţi trebuie să suportăm impactul”, a spus Pill într-un episod din Columbia Law School şi podcast-ul ”Beyond Unprecedented” al Centrului Millstein, lansat marţi.

”Să încercăm să transferăm acel cost către unul dintre compatrioţii noştri şi să spunem, vom fi bine, dar ei vor trebui să ne suporte partea, ca la jocul dă mai departe pachetul... este ceea ce generează inflaţie”, a arătat el.

Pill a discutat despre ”seria de şocuri inflaţioniste” care a alimentat inflaţia în ultimele 18 luni, de la întreruperea aprovizionării cauzate de pandemie şi programele guvernamentale de sprijin pentru gospodării care stimulează cererea, până la invazia rusă în Ucraina şi creşterea rezultată a preţurilor energiei în Europa.

Aceasta a fost urmată de vremea nefavorabilă şi de un focar de gripă aviară, care au determinat creşterea preţurilor alimentelor.

Dar Pill a spus că nu aceasta este toată povestea şi că este ”normală” schimbarea comportamentului celor care stabilesc preţuri şi salarii în economii, inclusiv Regatul Unit şi SUA, atunci când costurile vieţii, cum ar fi facturile energiei, cresc, lucrătorii cer salarii mai mari şi afacerile măresc preţurile.

”Desigur, acest proces se înfrânge singur, în cele din urmă”, a spus Pill.

El a adăugat că Regatul Unit, care este un importator net de gaze naturale, s-a confruntat cu o situaţie în care mărfurile pe care le cumpără din restul lumii s-au scumpit mult în raport cu ceea ce vinde restului lumii, în primul rând servicii.

Regatul Unit importă aproape jumătate din alimente.

”Dacă ceea ce cumperi s-a scumpit mult în raport cu ceea ce vinzi, vei fi mai rău”, a spus Pill.

Sursa: Hotnews.ro