Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut reluarea dialogului direct între palestinieni și israelieni

Serghei Lavrov, a avut întâlnire la sediul ONU cu omologul său palestinian Riyad al-Maliki. În timpul acesteia Lavrov, a cerut o reluare urgentă a dialogului între palestinieni și israelieni. În același timp, Consiliul de Securitate al Rusiei a ținut o ședință pe tema problemei palestino-israeliene, în cadrul căreia ambii miniștri au discutat despre acest subiect, scrie Interfax.

Apr 26, 2023 - 11:14
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut reluarea dialogului direct între palestinieni și israelieni
Foto: Serghei Lavrov

După cum a spus Lavrov la o întâlnire cu Al-Maliki, el consideră că dezbaterea din Consiliul de Securitate "va confirma poziția majorității țărilor membre - nu numai a membrilor Consiliului, ci și a membrilor ONU, în favoarea reluării urgente a unui dialog bazat pe deciziile luate de Consiliul de Securitate și Adunarea Generală cu privire la o soluție pentru cele două state, astfel încât toate problemele privind statutul final să fie negociate în contact direct între palestinieni și israelieni".

"Și, desigur, acesta este un bun prilej de a discuta despre relațiile noastre bilaterale, pe care am dori să le promovăm, și avem anumite considerații în acest sens", a adăugat ministrul rus.

La rândul său, Al-Maliki a deplâns "situația proastă din teritoriul ocupat palestinian" și a afirmat necesitatea acțiunii comunității internaționale "când Israelul escaladează situația și agresiunea sa împotriva palestinienilor atinge cele mai înalte cote".

Conflictul israeliano-palestinian este un conflict în curs de desfășurare între statul Israel și palestinieni, care a început la mijlocul secolului al XX-lea.

Semne evidente ale conflictului arabo-israelian au apărut la sfârșitul Primului Război Mondial, la început cu o evoluție mai lentă, ca să se acutizeze, după 1947, pentru că O.N.U. adoptase Rezoluția cu privire la înființarea a două state pe teritoriul Palestinei istorice, Statul Israel și Statul Palestina. Acest conflict are rădăcini istorice și religioase, precum și probleme legate de teritoriu, granițe, drepturi și securitate.

Negocierile de pace între israelieni și palestinieni au avut loc de-a lungul anilor, dar până în prezent nu s-a ajuns la un acord final. Conflictul a avut un impact major asupra vieții populației civile din ambele tabere, cu un număr mare de victime și un nivel ridicat de tensiune și violență în regiune.

Sursa: DCNews