Președintele Klaus Iohannis, vizită în Argentina, prima la acest nivel în ultimii 30 de ani

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, marţi, vizita oficială în Argentina, ultima etapă a turneului sud-american pe care îl va încheia miercuri.

Apr 24, 2023 - 13:09
Urmărește-ne peGoogle news
Președintele Klaus Iohannis, vizită în Argentina, prima la acest nivel în ultimii 30 de ani
Foto: Klaus Iohannis / Facebook

Klaus Iohannis va fi primit de omologul său argentinian, Alberto Fernandez, la Palatul prezidenţial Casa Rosada din Buenos Aires. Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete, la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, obiectivul principal al vizitei îl reprezintă identificarea domeniilor unde există perspective de creştere a schimburilor comerciale şi de atragere de noi investiţii.

"Preşedintele Iohannis va afirma disponibilitatea României de a conlucra cu Argentina pentru promovarea obiectivelor comune de politică externă, inclusiv din perspectiva poziţionării celor două ţări cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi consecinţele acestuia pe multiple planuri", a arătat sursa citată.

Discuţiile vor viza şi nevoia de cooperare pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei asupra creşterii economice durabile, provocările şi oportunităţile cooperării în diferite formate regionale specifice fiecărei părţi, importanţa consolidării democratice pe continentul latino-american şi a aprofundării parteneriatului bi-regional cu Uniunea Europeană, inclusiv prin semnarea unor noi acorduri economice.

În cadrul consultărilor oficiale, cei doi preşedinţi vor evalua şi posibilităţile concrete de a consolida şi de a extinde cooperarea în domenii de importanţă majoră pentru cele două state, respectiv economic, comercial, energie, IT&C, securitate cibernetică, agricultură, educaţie, mediu şi promovarea educaţiei privind schimbările climatice, situaţii de urgenţă şi securitate maritimă.

Cu ocazia întrevederii va fi semnat un memorandum de înţelegere între Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, şi Agenţia Argentiniană de Cooperare Internaţională şi Asistenţă Umanitară - "Căştile Albe" din Republica Argentina.

Preşedintele Klaus Iohannis va mai participa la un dejun oficial.

Înainte de a fi primit la preşedinţia argentiniană, şeful statului va depune o coroană de flori la Monumentul generalului San Martin, lider al luptei pentru independenţă.

Vizita preşedintelui Iohannis în Argentina este prima la acest nivel în ultimii 30 de ani. În anul 1993, în perioada 27-29 iulie, fostul preşedinte Ion Iliescu a efectuat ultima vizită la nivel de şef de stat în această ţară.