Partidul comunist din Austria câștigă locuri în parlamentul regional din Salzburg, pentru prima dată după 1945

Încercarea popularilor de a opri avansul celor de extrema dreaptă a eșuat la Salzburg. Partidul Popular - ÖVP a suferit o înfrângere amară duminică. Câștiguri puternice înregistrează un partid muncitoresc - partidul comunist, nu pentru SPÖ, ci pentru KPÖ. Popularii au scăzut cu șapte procente la 30,4 la sută, FPÖ are un plus de șapte procente, s-a apropiat de ÖVP cu 25,9 la sută. SPÖ și Verzii au pierdut voturi, scrie presa din Austria.

Apr 24, 2023 - 07:18
Apr 24, 2023 - 08:50
Urmărește-ne peGoogle news
Partidul comunist din Austria câștigă locuri în parlamentul regional din Salzburg, pentru prima dată după 1945
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cancelarul austriac Karl Nehammer recunoaște minieșecul alegerilor din Salzburg. Nehammer a declarat în fața celro de la Partidul Popular că rezultatul alegerilor pentru ÖVP de la Salzburg a fost „o victorie cu un minus”.

„Totuși ÖVP din Salzburg are acum libertatea de a alege pentru a forma cea mai bună coaliție pentru țară”, a mai spus Nehammer, potrivit salzburg.orf.at.

Partidul Comunist din Austria (KPÖ) obține în urma alegerilor regionale din Salzburg, de duminică, 11,2%, conform estimărilor oficiale, și intră în parlamentul local pentru prima dată după anul 1945.

Ascensiunea comuniștilor austrieci este fulminantă, după ce în urmă cu cinci ani, la alegerile din 2018, partidul a obținut doar 0,4% din voturi, ptorivit analizei G4Media.ro. În afară de votul de duminică, cel mai bun scor electoral, după Al Doilea Război Mondial a fost înregistrat de comuniștii austrieci în 1945, atunci când au obținut în Salzburg 3,8%.

KPÖ a ajuns pe locul al doilea după ÖVP, cu 21,5% la alegerile de duminică. ÖVP este estimat cu 24,8 la sută din voturi. FPÖ a ocupat locul al treilea cu 18,7 la sută, SPÖ - 16,6 la sută, Verzii - 12,2 la sută. Și în orașul Salzburg, NEOS (liberali) nu a intrat în parlament, având sub limita de cinci procente, cu 4,6 la sută.

Partidul Popular va câștiga alegerile din statul federal Salzburg, cu 30,5%, conform estimărilor oficiale. Este urmat de Partidul Libertății (FPÖ), de dreapta, 26,4% și de Partidul Social Democratic din Austria (SPÖ) 17,9%. Verzii obțin 7,8%, în scădere cu 1,5% față de alegerile din urmă cu cinci ani.

Candidații KPÖ au anunțat în timpul campaniei electorale că vor dona o parte din salariile lor de politicieni, în situația în care vor intra în parlamentul statului federal Salzburg.

Rezultatul este considerat un „semnal de alarmă pentru partidele consacrate”, care trebuie să se îngrijoreze de costurile ridicate ale locuințelor și de sărăcie, a declarat candidatul principal al partidului, Kay-Michael Dankl.

Salzburg este unul dintre statele federale cu cel mai ridicat cost al vieții, dar salariile sunt sub media austriacă. Subiectele inflației și locuințelor au dominat campania electorală.