Poliția Rutieră a fost dotată cu autospeciale performante - Maniacii șoselelor mai ușor de oprit: „Discutăm de la egal la egal”

Teribiliștii care se cred stăpânii șoselelor au mari motive de îngrijorare. Polițiștii de la Rutieră au pus la treabă bolizii pe care i-au primit de curând în dotare. O sută de mașini noi sunt în misiune în cadrul operațiunii „Speed Marathon”.

Apr 23, 2023 - 14:56
Urmărește-ne peGoogle news
Poliția Rutieră a fost dotată cu autospeciale performante - Maniacii șoselelor mai ușor de oprit: „Discutăm de la egal la egal”
Foto: Captură Video

Mașinile puternice îi vor ajuta de acum să se angajeze fără nicio jenă în urmărirea oricărui inconștient care se vede pilot de Formula 1, deși mai important, spun polițiștii, este să-i descurajeze pe acești șoferi tentați să încalce legea. Din cauza vitezei excesive, se pierd multe vieți pe șoselele țării.

Pe drumul european E85, cunoscut și ca șoseaua morții, multe accidente se produc din cauza vitezomanilor care îi sfidează cu mașinile lor puternice chiar și pe polițiști. Balanța s-a echilibrat, însă, după dotarea polițiștilor de la Rutieră cu autospeciale performante.

„Discutăm de la egal la egal cu acei conducători auto care circulă pe străzile din țara noastră”, spune comisarul șef Gheorghe Colăcel, de la Poliția Rutieră Buzău.

Noile autospeciale din dotarea polițiștilor intervin doar pe drumurile naționale, cel mai intens circulate. Un astfel de autoturism, care a costat 32.000 de euro, atinge suta de kilometri pe oră în doar opt secunde, iar viteza maximă este de 230 de kilometri pe oră. Mașina, fabricată în Germania, are tracțiune integrală, cutie de viteze automată și multe dotări care o fac extrem de eficientă.

„Avem sistem GPS, avem cutie automată, dezvoltă viteze foarte mari tocmai pentru a ne ajuta să-i oprim în timp eficient pe conducătorii auto care comit în trafic abateri de circulație”, explică ofițerul buzoian.

După ce multă vreme au fost subiect de glume printre șoferi, din cauza mașinilor leneșe din dotare, polițiștii de la Rutieră au, în sfârșit, tot ce le trebuie ca să intervină atunci când au de-a face cu inconștienți la volanul unor bolizi.

„Atâta timp cât sunt atâția borfași pe șoselele noastre, aceste mașini noi ajută Poliția. Nu ați văzut? Fug și nu au cu ce, cu o Dacie Logan nu ai cum să-i ajungi”, spune un șofer oprit în trafic de polițiștii buzoieni de la Rutieră.

Noile autospeciale intrate în dotarea polițiștilor sunt utilizate în aceste zile în operațiunea „Speed Marathon”, o acțiune desfășurată la nivel european, menită să prevină accidentele cauzate de viteza excesivă.

Mașinile de poliție primite recent de polițiștii români sunt adevărate laboratoare mobile pentru prelucrarea rapidă a datelor obținute în misiuni. Sunt dotate cu drugteste, etiloteste și radar TruCam II. Este un pistol radar ce poate înregistra de la peste 1.200 de metri viteza unei mașini. Dispozitivul are și funcție de filmare, în format Full HD.

Cu ajutorul tabletelor, agenții au acces la baza de date a Poliției Române și pot comunica permanent cu platformele mobile utilizate de șoferi. De asemenea, tableta va oferi date în timp real inclusiv despre persoanele date în urmărire, autovehicule sustrase sau implicate în comiterea de infracțiuni.

Un număr de o sută de autospeciale BMW sunt deja în serviciu la nivel național. Douăzeci dintre ele au ajuns la Brigada Rutieră București și Poliția Autostrăzi, iar celelelate 80 au intrat în dotarea inspectoratelor județene de poliție. În total, 600 de astfel de mașini au fost comandate.

Sursa: Adevărul