SUA anunță că și-a evacuat ambasada din Sudan, în urma violențelor din țară

Tot personalul guvernamental american a fost evacuat de la ambasada Washingtonului din Khartoum, precum și un număr mic de personal diplomatic din alte țări, au declarat sâmbătă oficiali americani, în timp ce luptele zguduie Sudanul, transmite Reuters.

Apr 23, 2023 - 09:45
Urmărește-ne peGoogle news
SUA anunță că și-a evacuat ambasada din Sudan, în urma violențelor din țară
Foto: Twitter

În cadrul operațiunii au fost evacuate mai puțin de 100 de persoane, au declarat oficialii.

„Am evacuat tot personalul american și persoanele aflate în întreținere alocate la Ambasada din Khartoum", a declarat subsecretarul de stat pentru management John Bass. 

Un număr substanțial de personal local a rămas la Khartoum pentru a sprijini ambasada, unde Washingtonul a decis sâmbătă să suspende operațiunile din cauza riscurilor de securitate, a precizat Bass. 

Forțele comandate de doi lideri ai consiliului de guvernământ din Sudan, anterior aliați, au început o luptă violentă pentru putere la sfârșitul săptămânii trecute.

Sâmbătă, Washingtonul a cerut în mod repetat părților să extindă și să extindă încetarea focului pentru sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr la o încetare durabilă a ostilităților. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă că nu respectă armistițiul. 

Operațiunea de evacuare desfășurată sâmbătă a implicat puțin peste 100 de membri ai forțelor de operațiuni speciale americane și a început la ora 15.00 (16.00 în România), când aeronavele americane, inclusiv trei elicoptere de transport MH-47 Chinook, au decolat de la o bază americană din Djibouti, s-au oprit în Etiopia pentru realimentare, apoi au zburat trei ore spre Khartoum. 

Forțele americane au petrecut doar o oră la sol în Sudan înainte de a decola din nou, intrând și ieșind din Sudan fără să se tragă asupra lor de către facțiunile beligerante de la sol, a precizat armata.

„Nu am fost ținta niciunui tir cu arme de calibru mic pe drum și am putut intra și ieși fără probleme", a declarat generalul-locotenent Douglas Sims, directorul de operațiuni al Statului Major al armatei. 

SUA nu anticipează o schimbare a situației de securitate din țară pe termen scurt, a declarat Bass, adăugând că Washingtonul nu prevede coordonarea unei evacuări de către guvernul american a cetățenilor americani din Sudan acum sau în zilele următoare. 

Armata americană analizează opțiuni pentru a le oferi americanilor o anumită asistență la ieșirea din Sudan, fără a recurge însă la o evacuare condusă de guvernul american, cum a fost cea efectuată în Afganistan în 2021.

Chris Maier, un secretar adjunct al apărării, a declarat că armata americană ar putea folosi drone sau imagini din satelit pentru a detecta amenințările la adresa americanilor care călătoresc pe rutele terestre de ieșire din Sudan sau ar putea poziționa mijloace navale în portul Sudan pentru a-i ajuta pe americanii care ajung acolo. 

Bass a declarat că unii americani și alți cetățeni au călătorit cu succes pe cale terestră de la Khartoum la Port Sudan, despre care a spus că pare să fie o călătorie dificilă, având în vedere lipsa de combustibil, alimente și apă.

Deși Departamentul de Stat nu recomandă sau sfătuiește oamenii să urmeze această rută, el a spus că va căuta modalități de a-i ajuta să facă această călătorie.

Sursa: Hotnews.ro