Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, promite că Ucraina va fi primită în NATO - Reacția Kremlinului

Jens Stoltenberg, a făcut joi, 20 aprilie, prima sa vizită în Ucraina de la începutul războiului.

Apr 20, 2023 - 16:55
Urmărește-ne peGoogle news
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, promite că Ucraina va fi primită în NATO - Reacția Kremlinului
Foto: Jens Stoltenberg / Twitter

La Kiev, el s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe care l-a invitat la summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie.

Șeful NATO a promis în continuare sprijin militar pentru Ucraina, precizând că valoarea ajutorului oferit până acum se ridică la 65 de miliarde de euro.

”Permiteți-mi să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil”, a declarat Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean, potrivit The Guardian.

Zelenski a solicitat ca NATO să îi dea Ucrainei un calendar pentru aderare.

”Sunt recunoscător pentru invitația de a vizita summitul, dar este, de asemenea, important ca Ucraina să primească invitația corespunzătoare. Nu există nicio barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță și acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”, a spus președintele Ucrainei. El a adăugat că vede vizita șefului NATO ca un semn al dorinței de a ”deschide un nou capitol ambițios” pentru Ucraina și alianță”.

Vizita lui Stoltenberg la Kiev a avut loc în contextul în care Ucraina se pregăteşte de lansarea unei contraofensive.

Reacția Rusiei

Unul dintre obiectivele campaniei militare a Rusiei în Ucraina este de a împiedica aderarea ţării la NATO, a declarat Kremlinul, într-un comentariu legat de vizita de joi la Kiev a secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit EFE.

”În caz contrar, aceasta ar reprezenta o ameninţare serioasă la adresa securităţii ţării noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Întrebat despre perspectivele Kievului de a adera la NATO, Kremlinul s-a limitat să spună că nu are nicio evaluare în acest sens.

Moscova consideră NATO drept un bloc militar ostil, hotărât să intervină în ceea ce consideră a fi sfera sa de influenţă. Ucraina şi-a obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică condusă de Moscova în 1991.