Ucraina: Fragmente ale unui satelit NASA s-ar fi prăbușit în apropiere de Kiev - Agenția spațială neagă orice implicare

Un flash observat pe cerul Kievului, care a stârnit o mulţime de reacţii pe reţelele de socializare, a fost provocat de căderea unui satelit NASA, potrivit administraţiei capitalei ucrainene, informează joi AFP.

Apr 20, 2023 - 11:40
Urmărește-ne peGoogle news
Ucraina: Fragmente ale unui satelit NASA s-ar fi prăbușit în apropiere de Kiev - Agenția spațială neagă orice implicare
Foto: pravda.com

Miercuri seara,"în jurul orei 22:00 (19:00 GMT), s-a observat strălucirea unui obiect aerian pe cerul Kievului", a declarat şeful administraţiei militare a capitalei Ucrainei, Serhii Popko, pe Telegram.

"Conform informaţiilor iniţiale, acest fenomen este consecinţa căderii unui satelit NASA pe Pământ", a adăugat el.

Dar un purtător de cuvânt al NASA a negat această evaluare, spunând agenției de știri AFP că satelitul în cauză este „încă pe orbită”.

Agenția spațială americană a anunțat la începutul acestei săptămâni că un satelit retras de 300 kg va reintra în atmosferă miercuri.

„Cu toate acestea, acea reintrare nu a avut loc încă… Niciun alt satelit NASA nu a reintrat în atmosferă”, a declarat un purtător de cuvânt al NASA pentru AFP.

Sonda spațială Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI), folosită pentru a observa erupțiile solare, a fost lansată pe orbita joasă a Pământului în 2002 și dezafectată în 2018, a spus NASA.

Satelitul Rhessi, folosit pentru observarea erupţiilor solare, a fost lansat pe orbita joasă a Pământului în 2002, iar utilizarea sa a încetat în 2018, potrivit NASA.

Un jurnalist AFP a observat un fulger pe cer, care nu a fost urmat de niciun sunet.

Alerta aeriană a fost activată, a subliniat Popko, precizând totodată că "apărarea antiaeriană nu a intrat în acţiune".

La scurt timp, Forţele Aeriene Ucrainene au susţinut, de asemenea, că flash-ul a avut "legătură cu căderea unui satelit/meteorit", afirmând totodată că acest lucru nu a fost încă clarificat.

"Reţelele sociale se distrează răspândind meme cu farfurii zburătoare, dar vă rugăm să nu folosiţi sigla oficială a Forţelor Aeriene pentru a crea meme", au adăugat.

Luni, într-un comunicat, NASA a spus că se aşteaptă ca cea mai mare parte a satelitului Rhessi să fie distrus în momentul intrării în atmosferă."Dar este de aşteptat ca unele componente să supravieţuiască", a spus agenţia spaţială americană, adăugând că riscul de a răni pe cineva pe Pământ este scăzut, de aproximativ o şansă la 2.467.

Sursa: DCNews