Avertismentul OMS: Covid-19 se întoarce într-o variantă și mai contagioasă - Rusia și India, lovite de un nou val de infecții

Epidemiologii avertizează că o nouă subvariantă a virusuli SARS-CoV-2, botezată Arcturus, se răspândește rapid și face deja ravagii în India și în Rusia. Prezența noii mutații a fost însă raportată și în mai multe state din Europa, dar și alte zone.

Apr 20, 2023 - 10:04
Urmărește-ne peGoogle news
Avertismentul OMS: Covid-19 se întoarce într-o variantă și mai contagioasă - Rusia și India, lovite de un nou val de infecții
Imagine cu caracter ilustrativ

Arcturus este o subvariantă derivată din Omicron și a intrat în atenția Organizației Mondiale a Sănătății la lunii ianuarie, în regim de  „supraveghere”.

Responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19 a descris noua variantă ca având "o mutație suplimentară care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută“.

Valul de infecții cu noua variantă a devenit îngrijorător în ultima lună, în India, unde s-a instituit deja cod roșu, iar unele state indiene au reintrodus obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice.

Chiar dacă nu au fost semnalate schimbări în ceea ce privește gravitatea bolii generate de noua variantă, specialiștii atrrag că aceasta este periculoasă prin contagiozitate.

Noua variantă a fost identificată și în Marea Britanie, unde numărul infecțiilor este în creștere. Doar în ultima lună au fost depistate 50 de cazuri de infecție cu această subvariantă.

Potrivit Rador, noua subvariantă se află la baza unui val de infecții și în Rusia. De asemenea, au fost depistate cazuri de boală în SUA, Australia, Japonia, Africa de Sud, Israel, Marea Britanie, Germania, Spania, Thailanda, China și în alte țări.

Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat pentru adevarul.ro că noua variantă „evoluează clinic la copii cu febră și tuse la care se adaugă pentru prima oară legat de subvariantele Omicron afectarea oculară sub formă de conjunctivită”.