China, pregătită să faciliteze un acord de pace israeliano-palestinian - Americanii încearcă să minimizeze rolul jucat de China

Ministrul chinez de externe Qin Gang a făcut cunoscut luni, în discuţii separate cu omologii săi israelian şi palestinian, că China este pregătită să faciliteze un acord de pace în Orientul Mijlociu, a informat agenţia oficială de presă, Xinhua, citată de AFP.

Apr 18, 2023 - 11:12
Urmărește-ne peGoogle news
China, pregătită să faciliteze un acord de pace israeliano-palestinian - Americanii încearcă să minimizeze rolul jucat de China
Foto: Ministrul chinez de externe Qin Gang

Discuţiile telefonice cu ministrul israelian de externe Eli Cohen şi palestinian Riyad Al-Maliki au loc în contextul în care China a obţinut un progres diplomatic pe scena Orientului Mijlociu care stânjeneşte Statele Unite.

Qin Gang l-a încurajat pe omologul său israelian "să facă paşi care să permită reluarea negocierilor", subliniind că China este "pregătită să joace rolul de facilitator", potrivit agenţiei Xinhua.

Ministrul chinez de externe i-a spus omologului său palestinian că China este favorabilă reluării discuţiilor cât mai curând posibil, potrivit agenţiei de stat.

Şeful diplomaţiei de la Beijing le-a reamintit celor doi omologi ai săi că China sprijină o soluţie bazată pe principiul a două state, în timp ce procesul de pace israeliano-palestinian este la punct mort din 2014.

Responsabili americani încearcă să minimizeze rolul jucat de China, argumentând că Beijingul este încă departe de a-i depăşi pe americani în Orientul Mijlociu, care rămâne în mare măsură sub protecţia umbrelei de securitate a SUA.

Dar această progres diplomatic al Chinei provoacă Washingtonul, bănuit că renunţă treptat la locul său de jucător cheie în regiune pentru a se concentra mai bine pe termen scurt asupra războiului din Ucraina în faţa Rusiei şi, pe termen lung, asupra Chinei şi zonei Asia-Pacific.