Militari iranieni, condamnaţi la închisoare pentru doborârea avionului civil ucrainean în 2020

Zece militari iranieni au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între unu şi zece ani de închisoare pentru doborârea unui avion civil ucrainean Boeing 737 care decolase de pe aeroportul din Teheran pe 8 ianuarie 2020.

Apr 16, 2023 - 22:21
Urmărește-ne peGoogle news
Militari iranieni, condamnaţi la închisoare pentru doborârea avionului civil ucrainean în 2020
Foto: ndtv.com

Principalul acuzat, comandantul sistemului antiaerian Tor M-1, a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru nesocotirea ordinelor superiorilor, alţi nouă militari fiind condamnaţi la pedepse între unu şi trei ani de detenţie.

Comandantul sistemului antiaerian a "tras două rachete asupra zborului ucrainean PS752, contrar ordinelor postului de comandament, fără a obţine autorizaţia şi încălcând instrucţiunile", menţionează sursa citată, fără a preciza identitatea celor condamnaţi.

Avionul Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines decolase în seara de 8 ianuarie 2020 de la Teheran cu destinaţia Kiev. Toate cele 176 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa, majoritatea pasagerilor fiind cetăţeni ucraineni şi canadieni.

Greşeala antiaerienei iraniene a survenit în timp ce aceasta era în stare de alertă maximă; Iranul tocmai atacase o bază folosită de armata americană în Irak ca represalii pentru uciderea generalului iranian Qassem Soleimani la Bagdad, iar Teheranul se aştepta la o ripostă din partea Washingtonului.