93 de ani de la incendiul care a mistuit bisericuța de lemn din Costești - Arges, în care a murit aproape tot tineretul satului

Vineri seara se împlinesc exact 93 de ani de la cumplita tragedie din Vinerea Patimilor, care a mistuit bisericuţa de lemn din Costeşti – Argeş, în care a sfârşit atunci aproape tot tineretul satului.

Apr 14, 2023 - 22:49
Urmărește-ne peGoogle news
93 de ani de la incendiul care a mistuit bisericuța de lemn din Costești - Arges, în care a murit aproape tot tineretul satului
Foto: Captură Video

Tragedia care a cutremurat întreaga lume a fost urmată de un val de sinucideri și încă e și astăzi. la 93 de ani distanță, pe buzele localnicilor.

Era Denia Prohodului

S-a întâmplat în Săptămâna Patimilor din 1930, în Vinerea Mare, la Denia Prohodului, în mica biserică de lemn, veche de două secole, unde se înghesuise tot tineretul satului, dar şi câţiva bătrâni - în total, aproape 130 de suflete.

Cei care ar fi vrut să intre erau mai mulţi, dar spaţiul strâmt a ţinut o parte din mulțime, majoritatea părinţi, afară. Participaseră, de-a luingul anilor, la multe denii ale  Prohodului, că le pierduseră șirul, așa că îi lăsau acum, firesc, şi pe cei tineri să ia aminte.

O scânteie a aprins coroanele din pod

Totul mergea conform tipicului, ca-n toţi cei 200 de ani de când fusese ridicat vechiul lăcaș. Nimic nu prevestea dezastrul ce urma să nenorocească atâtea vieți, dar s-a întâmplat ca panglica unei coroane cerate să se aprindă de la o lumânare ţinută prea aproape. Focul a fost stinsă imediat și incidentul a trecut ca unul fără prea mare importanță.

Era însă doar începutul tragediei ce avea să se întâmple în doar câteva minute, căci o scânteie a ajuns în pod, unde la acea vremea erau depozitate coroanele de hârtie mai vechi, care s-au aprins de îndată.

N-a durat mult până când flăcările au cuprins pe nesimţite acoperişul de şindrilă, iar panica s-a instalat instantaneu, jos, în lăcaș.

Oamenii au dat năvală să iasă prin singura deschizătură - îngustă - care dădea spre pridvor, iar mai apoi spre uşa, care, la acea vreme, ca-n toate bisericile ortodoxe, se deschidea spre interior, nu spre exterior.

Acest detaliul tehnic a scăzut dramatic șansele ca cei din biserică să se poată salva.

În doar câteva minute, biserica a fost inundată de fum și, în timp ce se zbăteau, călcându-se în picioare spre ușa care refuza să se deschidă sub presiunea din interior, rând pe rând, oamenii, au început să cadă.

În tot acest timp, cei de afară încercau și ei să împingă uşa, ca să-şi scoată dinăuntru copiii, frații, părinții sau prietenii.

Au încercat chiar să dărâme pereţii de lemn ai lăcaşului, în timp ce fumul secera mulţimea. Câteva trupuri au fost trase cu greu afară.

Între ei s-au dat lupte disperate

Din cele 130 de suflete, doar 14 au reuşit să se salveze sau să fie salvate, dar n-au supravieţuit toate.

„Am constatat, din prezenţa în care se găseau cadavrele, că între ei s-au dat lupte desperate şi că, dacă nu ar fi fost panica care să-i stăpânească în acel moment, poate că s-ar mai fi salvat măcar câţiva dintre ei“, se arăta în darea de seamă a pompierilor, ajunşi mult prea târziu la faţa locului.

Incendiul a fost stins la ora 24.30 și abia la ora 02.30, toate cadavrele au fost scoase din cenuşă. 

În Duminica Paştelui aproape fiecare casă avea doliu la poartă. La funeralii a venit însăşi Regina Maria, însoţită de principele Mihai. Tone de ajutoare au fost trimise, pentru familiile năpăstuite, din întreaga Europă dar şi SUA.

Nimic n-a mai putut șterge durerea care s-a abătut asupra acestor oameni. Ani la rând, în zonă n-a mai avut loc nici măcar o horă, iar nunţile, botezurile, cumetriile ce-au mai urmat s-au făcut în satele vecine.

În micuţa comunitate de la Costeşti a urmat un val de sinucideri.

„Ce a fost, Domnul Dumnezeu ştie!"

Pe buzele localnicilor a rămas de atunci întrebarea cutremurătoare: „De ce Dumnezeu a lăsat să piară atâtea suflete, mai cu seamă într-un lăcaş sfânt, într-o noapte pe care oamenii veniseră să i-o închine?"

„Ce a fost, Domnul Dumnezeu ştie! Gândesc că majoritatea au fost tineri acolo, iar tinerii, în general, n-au făcut ei păcate de moarte sau păcate care să fie atât de condamnate, n-au avut timp. Eu mă gândesc că n-ar trebui să judecăm noi asta, Dumnezeu judecă“, spunea, în urmă cu câțiva ani, pentru „Adevărul”, ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.

Filmul „Focul de la Costești”, un documentar de 17 minute despre tragedia de la Costeşti realizat de Ana Maria Dulică a câştigat, în 2010, trofeul Festivalului „Lumină din Lumină”.

Sursa: Adevărul