Închisoare cu suspendare pentru jandarmul care a fost prins păzind depozitul de armament îmbrăcat semi-nud - El le-a transmis ofițerilor veniți în control: „Am o boabă pentru voi”

Un jandarm pus să păzească depozitul de muniție și-a amenințat superiori, trei ofițeri, cu ”o bobă” pentru fiecare (glonț n.r.), după ce aceștia l-au prins la bustul gol în post și cu pistolul marca Carpați, calibrul 7.65 mm, scos din toc și aruncat pe un raft.

Apr 12, 2023 - 22:45
Urmărește-ne peGoogle news
Închisoare cu suspendare pentru jandarmul care a fost prins păzind depozitul de armament îmbrăcat semi-nud - El le-a transmis ofițerilor veniți în control: „Am o boabă pentru voi”
Foto: Jandarmeria Română/ imagine cu caracter ilustrativ

Jandarmul, în vârstă de 55 de ani, era cunoscut în sistem pentru comportamentul său deloc potrivit pentru un militar, având nu mai puțin de 16 abateri disciplinare.

Incidentul s-a petrecut în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bacău, în data de 16 iulie 2022.

În acea zi apăruse o îngrijorare în rândul ofițerilor IJJ Bacău din cauza comportamentului bizar al plt.adj.-şef, în rezervă acum, Constantin Olaru.

Acesta era programat în acea zi la de serviciu la postul de pază nr. 1 de la sediul IJJ Bacău, adică depozitul de armament și muniție. Jandarmul a intrat în serviciu la ora 7 dimineața, refuzând să participe la ședința de instructaj, dar și să ia la cunoștință despre ordinele prelucrate la ședința de instructaj, precum și de o înștiințare cu privire la prezentarea la Consiliul de onoare, ”afirmând că nu îl interesează”.

Tocmai din cauza acestei atitudini sfidătoare, dar și cunoscând antecedentele jandarmului, o echipă de ofițeri din cadrul IJJ Bacău a decis să verifice activitatea acestuia pe parcursul serviciului. L-au găsit la 50 de metri distanță de obiectivul pe care îl avea în pază, dezbrăcat până la brâu, ”la bustul gol”, așa cum aveau să explice ulterior ofițerii, iar în loc de pantalonii de uniformă, purta unii civili de culoare maro.

Jandarmul era agitat, iar temerea ofițerilor era locul în care se afla arma plutonierului, pentru că nu o avea la el. Pistolul Carpați a fost găsit aruncat pe un raft, scos din toc, în foișorul postului de pază. În pistol se afla și un încărcător cu șase cartușe calibrul 7.65 mm.

Echipa de control a părăsit postul de pază, îndreptându-se spre sediul comenduirii cu gândul să alerteze echipa ANTITERO, având în vedere starea în care se afla plutonierul.

Înainte de a intra în sediul principal, cei trei lucrători de jandarmi au auzit cum sunt înjurați și amenințați de subalternul lor. ”Astfel, din declarațiile celor trei membri ai echipei de control rezultă că inculpatul a afirmat „bă, sunteți șmecheri? Veniți acum la mine, că am câte o boabă (glonț n.r.) pentru fiecare!”, se arată în actul de acuzare.

Ofițerii au explicat că nu au luat imediat măsuri pentru că s-au temut că-l vor agita și mai mult pe colegul lor, existând riscul real ca acesta să folosească arma letală, având în vedere starea în care se afla și antecedentele sale.

”Personal, mi-a provocat teama inculpatul, a fost nevoie să fie alertată ANTITERO pentru a-l dezarma pe inculpat. Aceștia erau pregătiți cu echipamentul corespunzător să intervină, noi am încercat diplomatic pentru a evita orice pierderi de vieți să interacționăm cu inculpatul”, a declarat unul dintre ofițerii amenințați.

Plutonierul a fost deferit justiției militare sub acuzațiile de ultraj și încălcare a consemnului.

Tribunalul Militar Iași a considerat că fapta plutonierului nu a fost într-atât de gravă încât să merite o pedeapsă și a decis să renunțe la aplicarea pedepsei, pentru infracțiunea de „încălcarea consemnului postului” și l-a achitat pentru ultraj.

Curtea Militară de Apel București a apreciat cu totul altfel comportamentul plutonierului, acum trecut în rezervă și l-a condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. În plus i-a interzis acestuia unele drepturi, printre care și cel de a deține o armă și de a ocupa o funcție care implică exerciţiul autorităţii de stat, decizia fiind definitivă.

Sursa: ziare.com