Declarația premierului polonez la Casa Albă: „Vechea Europă a eșuat, iar Polonia este liderul noii Europe”

În timpul unei vizite la Casa Albă, prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat Polonia ca fiind ”liderul noii Europe” după ”eșecul vechii Europe”, în ceea ce a fost interpretat ca o replică adresată lui Emmanuel Macron, care la rândul lui a încercat să poziționeze Franța ca fiind noul lider al Europei.

Apr 12, 2023 - 14:46
Urmărește-ne peGoogle news
Declarația premierului polonez la Casa Albă: „Vechea Europă a eșuat, iar Polonia este liderul noii Europe”
Foto: Mateusz Morawiecki/ Facebook

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a salutat legăturile actuale dintre Varșovia și Washington drept ”cele mai bune din istorie” și a declarat intenția guvernului său de a face din armata Poloniei ”cea mai puternică din Europa ”, în parteneriat cu Statele Unite, potrivit Notes from Poland.

Premierul polonez a fost întâmpinat marți la Casa Albă de vicepreședintele Kamala Harris, care la rândul ei a lăudat Polonia ca fiind un ”aliat, partener și prieten valoros”. Cele două țări ”au o relație de durată bazată pe priorități comune și valori democratice” care ”crește în forță”, a adăugat ea.

Morawiecki a salutat, de asemenea, puterea relațiilor poloneze-americane. ”Nu există națiuni care să iubească libertatea la fel de mult ca polonezii și americanii, iar asta ne unește”, a declarat el.

”Varșovia și Washington vorbesc absolut cu o singură voce și sper că Bruxelles-ul va vorbi și cu o singură voce”, a adăugat Morawiecki, într-una dintre numeroasele remarci văzute ca răspuns la declarațiile recente ale lui Macron.

Într-un interviu acordat lui Politico Europe, președintele francez a declarat că Europa trebuie să fie mai mult decât ”vasali ai Americii” și trebuie să-și construiască o ”autonomie strategică” în loc să ” țină cont de agenda SUA”.

”Vechea Europă a crezut într-un acord cu Rusia, iar vechea Europa a eșuat”, a spus premierul polonez.

„Dar există o nouă Europă, o Europă care își amintește ce a fost comunismul rus, iar Polonia este liderul acestei noi Europe. Polonia vrea să devină piatra de bază a securității europene și suntem pe drumul cel bun.”

”Polonia vrea să construiască cea mai puternică armată din Europa, de aceea dorim să cooperăm cu cea mai avansată industrie de apărare din lume, care este industria americană”, a continuat el.

”Renașterea imperialismului rus este un prevestitor al unui nou război rece... dar și începutul renașterii comunității transatlantice”, a adăugat Morawiecki.

”Ca și în vremurile comunismului, America a devenit din nou o sursă de speranță pentru Europa liberă.”