Cei trei arabi care au vândut în pandemie alcool metilic colorat cu vopsea de oua, riscă închisoare pe viață - 17 oameni au murit după ce au consumat otrava

Ahmmed Fuad, Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, Sawoud Abdoul Satar, cei trei arabi acuzați că au vândut la începutul pandemiei spirt medicinal contrafăcut, sunt judecați pentru omor calificat și riscă închisoare pe viață, dacă vor fi găsiți vinovați.

Apr 12, 2023 - 10:37
Urmărește-ne peGoogle news
Cei trei arabi care au vândut în pandemie alcool metilic colorat cu vopsea de oua, riscă închisoare pe viață - 17 oameni au murit după ce au consumat otrava
Imagine cu caracter ilustrativ

17 oameni din județul Iași au murit unul după altul, pentru că au băut spirt medicinal ”otrăvit” de cei trei arabi. În realitate oamenii au băut alcool metilic colorat cu vopsea de ouă, doza letală pentru om fiind de 30 de ml

Metanolul este un toxic de tip narcotic, cu acţiune specifică asupra retinei şi a nervului optic, spun medicii, iar doza toxică este de doar 15 ml, cantitate suficient de mare pentru a produce orbirea ireversibilă. Doza letală este de 30-100 ml.

Ahmmed Fuad, Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali, Sawoud Abdoul Satar au fost trimiși în judecată pe 23 octombrie 2020, dosarul aflându-se pe rolul Tribunalului Iași, instanță care a și rămas în pronunțare, urmând să dea sentința în data de 13 aprilie 2023.

Înainte de a se pronunța în dosar, judecătorii ieșeni trebuie să decidă dacă vor accepta schimbarea încadrării juridice din omor calificat, faptă pentru care pedeapsa maximă este de închisoare pe viață, în ucidere din culpă, pedepsită mult mai puțin.

Se ia în considerare inclusiv dacă în ceea ce priveşte infracţiunea de „omor calificat” imputată celor trei cetățeni se impunea sau nu a fi reținută şi circumstanța agravantă, având în vedere că, în rechizitoriu, se sustine că faptele ce ar face obiectul acestei infractiuni s-ar fi comis „profitându-se de situaţia prilejuită de starea de urgenţă instituită conform Ordonantei Militare nr.1 din data de 17.03.2020, cauzată de răspândirea infecţiilor cu virusul COVID 19”.

Ancheta în acest dosar a început după ce mai multe cauze de moarte suspectă au fost înregistrate la parchetele locale din Iași. Procurorii făceau cercetări să afle dacă mai mulți cetățeni au murit de moarte bună sau din contră. Îngrijorările au apărut când mai mulți cetățeni dintr-o singură comună (Stolniceni, județul Iași) au murit pe nepusă masă într-un timp relativ scurt 15 aprilie 2020 – 18 august 2020. S-a dispus necropsia, iar legiștii au stabilit drept cauză comuna a decesului intoxicația cu alcool metilic.

Dosarele acestor morți suspecte au fost reunite într-unul singur, preluat ulterior de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Anchetatorii au mers pe fir, verificând micii comercianți care vânduseră spirt în comuna respectivă. Toți au indicat aceeași sursă de aprovizionare: parcarea complexului Doraly, din zona Afumați, județul Ilfov.

Rechizitoriul este uriaș, are nu mai puțin de 171 de pagini, în cauză fiind audiate, pe lângă inculpați, rudele victimelor și martori.

Era perioada de început a pandemiei, când spirtul medicinal se cumpăra cu baxurile, dispărând rapid din farmacii și magazine.

Arabii au profitat de nebunia de moment și au decis să se îmbogățească, fiind dispuși să combine orice doar să poată fi vândut ca spirt, acuză procurorii. Aceștia susțin că spirtul a fost contrafăcut în apartamentul unuia dintre martorii în dosar, fiind combinat methanol cu vopsea albastră de ouă ca să pară marfă autentică.

Deși inculpații s-au apărat susținând că nu aveau studii medicale pentru a putea face diferența între methanol și etanol sau să știe că alcoolul metilic este letal, procurorii susțin contrariul. Le-au verificat calculatoarele și au descoperit că ”ar fi căutat pe internet articole precum: cumpar alcool, fabrica de alcool, propylene glycol, substantă esențială la spirt, Trietha'olamine ş.a.,. precum şi că ar fi căutat/accesat imagini/fotografii reprezentând: Alcool Tehnic Divos care conţine alcool etilic tehnic mai puţin de 40%, metanol mai mult de 50%, apă şi colorant; Termsol Eko conţinând propilen glicol netoxic, folosit pentru sistemele solare cu colectoare de tuburi”, ceea ce înseamnă că cel puțin unul dintre ei făcuse o documentare cu privire la substanțele necesare contrafacerii spirtului.

Pe de altă parte, tot în apărarea lor, arabii susțin că ei au vândut spirtul într-un ambalaj etichetat pe care scria că este pentru uz extern și că nu au nicio vină că oamenii l-au băut în loc să-l folosească doar ca dezinfectant extern.

Sentința Tribunalului Iași, care urmează să se pronunțe în data de 13 aprilie, nu va fi definitivă.