Un risc „grav” de securitate este considerată scurgerea de documente clasificate americane - Pentagonul încă lucrează pentru a determina amploarea

Scurgerea documentelor americane clasificate, în special legate de Ucraina și care par autentice în cea mai mare parte, prezintă un risc „foarte grav” pentru securitatea națională a Statelor Unite, a estimat luni Pentagonul. Mai mulți experți și oficiali americani cred că există posibilitatea ca cineva din SUA să fie sursa.

Apr 10, 2023 - 22:38
Urmărește-ne peGoogle news
Un risc „grav” de securitate este considerată scurgerea de documente clasificate americane - Pentagonul încă lucrează pentru a determina amploarea
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

"Faptul că aceste documente circulă online reprezintă un risc foarte grav pentru securitatea națională și are potențialul de a alimenta dezinformarea”, a declarat presei Chris Meagher, asistent al secretarului Departamentului Apărării, potrivit AFP, care citează CNN.

Oficialul a precizat că Pentagonul încă lucrează pentru a determina amploarea scurgerilor de informații clasificate care a avut loc în ultimele săptămâni.

„Au fost făcuți pași pentru a arunca o privire mai atentă asupra modului în care acest tip de informații sunt distribuite și cui. De asemenea, încă încercăm să evaluăm ce ar putea fi acolo”,  a precizat Meagher.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze autenticitatea lor, dar nu a negat faptul că documente au un format similar cu cel folosit pentru a furniza actualizări zilnice pentru operațiunile americane legate de Ucraina și Rusia.

Oficialul a precizat că unele dintre documente ''par să fi fost editate” și a dat exemplul celui în care se sugera că Ucraina a suferit pierderi mai mari decât Rusia, când presupusul original spunea contrariul.

Meagher a spus că secretarul Apărării Lloyd Austin a fost informat pentru prima dată cu privire la scurgere de informații pe 6 aprilie și a început „să convoace zilnic lideri superiori” a doua zi.

Alerta s-a dat după ce un flux constant de fotografii cu documente clasificate, care oferă o imagine parțială a războiului din Ucraina, a fost descoperit pe diverse rețele de mesagerie și pe alte site-uri în ultimele zile, deși este posibil ca unele să fi circulat de câteva săptămâni înainte de a atrage atenția presei.

Oficialii americani au sugerat că Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii de informații, dar mai mulți experți și oficiali americani cred că există posibilitatea ca cineva din SUA să fie sursa.