Președintele Emmanuel Macron: Europa trebuie să-și reducă dependența de Statele Unite pentru a deveni o „a treia superputere”

Europa trebuie să reziste presiunii pentru a deveni ”adepții Americii”, spune Emmanuel Macron, președintele Franței.

Apr 10, 2023 - 10:40
Urmărește-ne peGoogle news
Președintele Emmanuel Macron: Europa trebuie să-și reducă dependența de Statele Unite pentru a deveni o „a treia superputere”
Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

”Riscul mare” cu care se confruntă Europa este ”prinsă în crize care nu sunt ale noastre”, a susținut Emmanuel Macron într-un interviu acordat Politico, adăugând că Europa trebuie să-și reducă dependența de Statele Unite și să evite să fie târâtă într-o confruntare între China și SUA din cauza Taiwanului.

Într-un interviu acordat Politico, după ce a petrecut aproximativ șase ore cu președintele chinez Xi Jinping în timpul călătoriei sale, Macron a subliniat teoria lui favorită a ”autonomiei strategice” pentru ca Europa, probabil condusă de Franța, să devină o ”a treia superputere”.

El a spus că ”marele risc” cu care se confruntă Europa este că ”se lasă prinsă în crize care nu sunt ale noastre, ceea ce o împiedică să-și construiască autonomia strategică”.

Xi Jinping și Partidul Comunist Chinez au susținut cu entuziasm conceptul lui Macron de autonomie strategică, iar oficialii chinezi se referă constant la acesta în relațiile cu țările europene. 

Liderii de partid și teoreticienii de la Beijing sunt convinși că Occidentul este în declin și China este în ascensiune și că slăbirea relației transatlantice va contribui la accelerarea acestei tendințe.

”Paradoxul ar fi că, depășiți de panică, credem că suntem doar adepții Americii”, a spus Macron în interviu. ”Întrebarea la care europenii trebuie să răspundă... este în interesul nostru să accelerăm o criză în Taiwan? Nu. Cel mai rău ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să devenim adepți pe această temă și să ne luăm în considerare agenda SUA și o reacție exagerată a Chinei”, a spus el.

Macron și Xi au discutat ”intens” despre Taiwan, potrivit oficialilor francezi care l-au pe președinte, care pare să fi adoptat o abordare mai conciliantă decât SUA sau chiar Uniunea Europeană.

”Stabilitatea în strâmtoarea Taiwan este de o importanță capitală”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care l-a însoțit pe Macron pentru o parte a vizitei sale. ”Amenințarea cu folosirea forței pentru a schimba status quo-ul este inacceptabilă”.

Xi a răspuns spunând că oricine crede că ar putea influența Beijingul asupra Taiwanului este înșelat iar Macron pare să fie de acord cu această evaluare: ”Europenii nu pot rezolva criza din Ucraina; cum putem spune în mod credibil despre Taiwan, ”ai grijă, dacă faci ceva greșit, vom fi acolo”? Dacă vrei cu adevărat să crești tensiunile, asta se poate face”, a spus el. 

”Europa este mai dispusă să accepte o lume în care China devine un hegemon regional”, a spus Yanmei Xie, analist de geopolitică la Gavekal Dragonomics. ”Unii dintre liderii săi cred chiar că o astfel de ordine mondială poate fi mai avantajoasă pentru Europa”.

Macron a mai susținut că Europa și-a crescut dependența de SUA pentru arme și energie și că acum trebuie să se concentreze pe stimularea industriilor europene de apărare. 

El a sugerat, de asemenea, că Europa ar trebui să-și reducă dependența de ”extrateritorialitatea dolarului american”, un obiectiv cheie de politică atât al Moscovei, cât și al Beijingului. 

”Dacă tensiunile dintre cele două superputeri se încing... nu vom avea timpul și nici resursele pentru a ne finanța autonomia strategică și vom deveni vasali”, a spus Emmanuel Macron.

Sursa: DCNews