Trei mari producători se bat pentru contractul de 3 miliarde de euro al viitoarelor mașini de luptă ale Armatei Române

Conform unor surse din piață, trei mari producători se vor bate pentru a câștiga procedura pentru dotarea Armatei Române în programul „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI”, contract în valoare de aproape 3 miliarde de euro.

Apr 7, 2023 - 13:24
Urmărește-ne peGoogle news
Trei mari producători se bat pentru contractul de 3 miliarde de euro al viitoarelor mașini de luptă ale Armatei Române
Foto: Captură Video

Este vorba de modelul ASCOD al americanilor de la General Dynamics European Land Systems, blindatul Redback produs de sud-coreenii de la Hanwha și de modelul Lynx al germanilor de la Rheinmetall. Contractul de furnizare de maşini de luptă ale infanteriei va fi unul similar cu cel al blindatelor Piranha 5. Astfel, primele modele vor fi importate, iar ulterior se va face transfer de tehnologie și blindatele se vor fabrica în România.

Programul de înzestrare se va desfăşura în două etape, iar prima etapa are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula până în 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din acestă etapa este de 2,5 miliarde de euro. În etapa a doua se vor mai achiziționa 52 de blindate cu 450 milioane euro.

ASCOD are o greutate standard de 38 tone și poate fi echipat cu diverse sisteme de arme, turele și stații de arme. De exemplu poate dispune de un tun Mauser MK 30/2 de 30 milimetri și de o mitralieră MG3 7.62×51 milimetri. Între altele, blindatele ASCOD sunt operate de Spania, Austria și Marea Britanie.

Redback are o greutate de 42 de tone și dispune de un blindaj compozit care rezistă fără probleme la lovituri de până la 30 milimetri. Ca armament, Redback dispune de un tun de 30 milimetri Mk44 Bushmaster, dar și de rachete Spike LG2 ATGM. Are un echipaj format din trei operatori și poate transporta opt militari complet echipați. Redback dispune de senzori sofisticați și echipamente de ultimă oră.

Lynx cântărește până la 38 de tone, are un echipaj format tot din trei operatori și poate transporta nouă militari. Lynx poate fi dotat cu o turelă cu tun Rheinmetall Wotan 35 milimetri, iar ca armament secundar dispune de o mitralieră, de lansatoare de rachete Spike sau chiar de sisteme de lansare a dronelor. Blindatele Lynx sunt operate de Ungaria și în curând vor ajunge la militarii autralieni și greci.

Sursa: Adevărul