Fostul preşedintele al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, clarifică situația pensiilor magistraților: „Sunt de serviciu, nu speciale, dar pot fi tăiate”

Fostul preşedintele al CCR, Augustin Zegrean, a declarat miercuri, 5 aprilie, că pensiile magistraţilor sunt pensii de serviciu, dar că pot fi tăiate dacă Parlamentul vrea acest lucru.

Apr 5, 2023 - 23:15
Urmărește-ne peGoogle news
Fostul preşedintele al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, clarifică situația pensiilor magistraților: „Sunt de serviciu, nu speciale, dar pot fi tăiate”
Foto: Știrile ProTV

”Pensiile magistraţilor sunt pensii de serviciu. Speciale le-a spus presa, dar ele sunt pensii de serviciu. Nicăieri nu s-a spus că nu e constituţională, în toată lumea a existat, toţi judecătorii din lume au pensii altfel decât poporul din care fac parte. În America de exemplu, exemplul de democrație americană, judecătorii nu au pensii, nu au sistem de pensii, primesc salariu până la sfârşitul vieţii. Dacă nu mai pot să lucreze, nu primesc pensie, primesc salariu ca şi cum ar fi în funcţie”, a spus fostul preşedinte al CCR la Prima News.

Întrebat dacă Parlamentul poate să taie aceste pensii, Zegrean a spus:

”Da, poate, sigur că poate. (..) Parlamentul poate să taie, pentru că este practică a CEDO, care spune că legile nu garantează cuantumul pensiei, ci doar existenţa ei. Ce nu poate să facă Parlamentul, şi văd că se îndârjesc să facă, este să aplice legea retroactiv, asta nu pot să facă”.

El a explicat că o astfel de tăieri funcţionează ”numai pentru viitor, nu pentru cei aflaţi în plată”.

Despre situaţiile în care judecători au ieşit cu pensie mai mare ca salariul, Augustin Zegrean a afirmat că ”acolo este o greşeală de aplicare a legii” şi că, pentru a se corecta acest lucru, este foarte simplu, şi anume cel care i-a dat pensia poate să îi corecteze.

”Casa de Pensii, cel care a stabilit pensia a greşit. Nu ştiu cum s-a putut ajunge la acest calcul”, a spus el.

Despre pensiile militare, Zegrean a menţionat că şi acelea sunt pensii de serviciu, dar acolo lucrurile sunt mai complicate pentru că ei nu au avut contributivitate foarte multă vreme. ”În general, peste tot în lume nu se pune problema ca militarii să contribuie pentru pensii, ei au un statut special”, a spus Zegrean.