Ministrul Agriculturii polonez, Henryk Kowalczyk, a demisionat pe fondul creşterii furiei fermierilor din ţara sa din cauza impactului importurilor de cereale din Ucraina asupra preţurilor

Kowalczyk a explicat că a luat această decizie după ce Comisia Europeană a hotărât să prelungească scutirea de taxe pentru importurile de cereale din Ucraina până în iunie 2024.

Apr 5, 2023 - 17:11
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Agriculturii polonez, Henryk Kowalczyk, a demisionat pe fondul creşterii furiei fermierilor din ţara sa din cauza impactului importurilor de cereale din Ucraina asupra preţurilor
Foto: Polsat News

Fermierii polonezi cereau introducerea de tarife.

'Întrucât este clar că această solicitare nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană în acest moment, am decis să demisionez din funcţia de ministru al agriculturii', a declarat Kowalczyk.

Blocajele logistice au făcut ca mari cantităţi de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, să rămână în ţări central-europene, lovind în preţurile şi vânzările agricultorilor locali, şi dând mari bătăi de cap în Polonia partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) în acest an electoral.

Şefii de guvern din cinci ţări UE (Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria) i-au scris vineri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a propune măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile ucrainene.

Ei au mai afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestor produse, ce împinge în jos preţurile pe pieţele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace.

Președintele Ucrainei ar urma să viziteze capitala Poloniei miercuri pentru a-și exprima recunoștința pentru solidaritatea țării față de războiul cu Rusia, dar producătorii de cereale polonezi avertizează că ar putea ieși în stradă pentru a „strica” ocazia, scrie The Guardian.

„Varșovia ar trebui să se gândească bine”, a spus Marcin Sobczuk, șeful Asociației Fermierilor din Zamość, într-un interviu acordat site-ului de știri polonez Interia.

El a transmis că asociația este gata să „strice” vizita, adăugând: „Sunt o mulțime de idei, dar este prea devreme să vorbim despre asta”.

Ca parte a unei inițiative a UE, toate tarifele și cotele au fost ridicate la exporturile de cereale ucrainene în cele 27 de state membre ale blocului, pentru a facilita tranzitul produsului în întreaga lume, inclusiv în Africa, unde blocada rusă asupra exporturilor ucrainene a fost deosebit de dureroasă.

Cu toate acestea, cerealele nu au reușit să se mute din unele țări din estul UE, printre care Polonia, Ungaria și România, forțând scăderea prețurilor și alimentând resentimentele în comunitățile agricole.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a spus că va cere Comisiei Europene și statelor membre să reimpună bariere în calea exporturilor de cereale ucrainene, dar fermierii polonezi susțin că nu s-a făcut nimic.

„Ne-am gândit că ministrul ne-a luat în serios, dar s-a dovedit a fi altfel”, a spus Sobczuk.

Polonia a fost una dintre cele mai mari susținătoare ale Ucrainei de când Vladimir Putin și-a trimis armata să invadeze Kievul, în februarie 2022, și a îndemnat UE să meargă mai departe și mai rapid în regimul său de sancțiuni economice.

Morawiecki a fost unul dintre primii lideri europeni care a vizitat Kievul și a fost un puternic susținător al aderării timpurii a Ucrainei la UE, ceea ce ar face si ca exportatorii ucraineni să se bucure de comerț liber.

Politica internă a început, totuși, să intervină. Guvernul și-a redus recent oferta financiară pentru refugiații ucraineni și acum și-a semnalat opoziția față de acumularea de cereale a țării sfâșiate de război.

Grânele se adună din cauza lipsei capacității de transport pentru a-l muta mai departe. Problemele specifice de infrastructură au două cauze: (1) trenurile de marfă ucrainene folosesc un ecartament diferit de cel de pe căile ferate din UE și (2) există o necesitate de a acorda prioritate importului de cărbune în Polonia după o interdicție a importurilor rusești.

Sursa: DCNews