Un gigant farmaceutic american, dispus să plătească 8,9 miliarde de dolari pentru a scăpa de acuzația că pudra de talc provoacă cancer

Gigantul farmaceutic american Johnson & Johnson a propus, marţi, o înţelegere de 8,9 miliarde de dolari pentru a rezolva procese vechi de ani de zile în care se susţine că produsele sale cu pudră de talc au provocat cancer, transmite AFP.

Apr 5, 2023 - 10:52
Urmărește-ne peGoogle news
Un gigant farmaceutic american, dispus să plătească 8,9 miliarde de dolari pentru a scăpa de acuzația că pudra de talc provoacă cancer
Foto: Reuters

Compania cu sediul în New Jersey a declarat că înţelegerea propusă, care are încă nevoie de aprobarea unei instanţe de faliment, "va rezolva în mod echitabil şi eficient toate cererile de despăgubire care decurg din litigiile privind talcul cosmetic".

Dacă va fi aprobată de instanţă şi de o majoritate a reclamanţilor, plata de 8,9 miliarde de dolari ar fi una dintre cele mai mari înţelegeri privind răspunderea pentru produse încheiate vreodată în Statele Unite, situându-se alături de cele încheiate de companiile de tutun şi, mai recent, de producătorii de opioide.

J&J s-a confruntat cu mii de procese legate de pudra de talc care conţine urme de azbest, acuzată că ar fi provocat cancer ovarian.

Firma nu a recunoscut niciodată că a greşit, dar a încetat să mai vândă pudra pentru copii pe bază de talc în Statele Unite şi Canada în mai 2020.

„Compania continuă să creadă că aceste reclamaţii sunt speculative şi nu au valoare ştiinţifică", a declarat Erik Haas, vicepreşedintele J&J pentru litigii, într-un comunicat.

J&J a precizat că suma de 8,9 miliarde de dolari va fi plătită zecilor de mii de reclamanţi pe o perioadă de 25 de ani prin intermediul unei filiale a J&J, LTL Management LLC, care a fost înfiinţată pentru a soluţiona cererile de despăgubire şi care a solicitat protecţia legii falimentului.

Aceasta a precizat că LTL "a obţinut angajamente din partea a peste 60.000 de reclamanţi actuali pentru a susţine o rezoluţie globală în aceşti termeni".

O înţelegere anterioară în care a fost implicată LTL a fost respinsă de o curte de apel, iar o instanţă de faliment va trebui acum să aprobe noua cerere de intrare în faliment şi înţelegerea LTL.

J&J propusese anterior o tranzacţie de 2 miliarde de dolari ca răspuns la acuzaţiile potrivit cărora talcul său cosmetic a provocat cancere ginecologice.

Compania a declarat că noua tranzacţie propusă nu reprezintă "o recunoaştere a unei greşeli şi nici un indiciu că societatea şi-a schimbat poziţia de lungă durată conform căreia produsele sale de talc sunt sigure".

„Cu toate acestea, rezolvarea acestei probleme cât mai rapid şi mai eficient posibil este în interesul companiei şi al tuturor părţilor interesate", a declarat J&J.

Potrivit lui Haas, înţelegerea "permite reclamanţilor să fie despăgubiţi în timp util şi permite companiei să rămână concentrată pe angajamentul de a avea un impact profund şi pozitiv asupra sănătăţii pentru umanitate".

Sursa: ziare.com