Ursula von der Leyen va candida pentru funcția de secretar general al NATO

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, 64 de ani, va candida pentru a deveni următorul secretar general al NATO, a informat vineri, 31 martie, scrie agenția Reuters, care citează ziarul The Sun.

Apr 1, 2023 - 09:15
Apr 1, 2023 - 19:39
Urmărește-ne peGoogle news
Ursula von der Leyen va candida pentru funcția de secretar general al NATO
Foto: Comisia Europeană/Facebook

UPDATE: Comisia Europeană dezminte candidatura Ursulei von der Leyen la conducerea NATO

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu candidează la funcţia de secretar general al NATO, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Comisiei. Afirmaţiile despre acest subiect ale ziarului britanic The Sun sunt “speculaţii nefondate”, a comunicat Comisia, la solicitarea agenţiei respective.

Cotidianul publicase informaţia că – potrivit unei surse diplomatice – von der Leyen urmăreşte să devină succesoarea lui Jens Stoltenberg la conducerea Alianţei Nord-Atlantice. Alte surse ale ziarului afirmau că guvernul britanic se va opune unei astfel de numiri, din cauza greşelilor comise de preşedinta CE în perioada când a fost ministru al apărării din Germania.

Mandatul lui Stoltenberg a fost prelungit în martie anul trecut, la scurt timp după ce a început invazia rusă în Ucraina, şi urmează să se încheie în 30 septembrie anul acesta. Politicianul norvegian în vârstă de 63 de ani este secretar general al NATO de aproape nouă ani, timp în care termenul pentru plecarea din funcţie a fost amânat de trei ori.

Recent, au apărut speculaţii conform cărora, în contextul războiului din Ucraina, ar putea avea loc o nouă prelungire. În acelaşi timp, unii diplomaţi au afirmat că menţinerea lui Stoltenberg la conducere ar putea da impresia că NATO nu poate ajunge la un acord privind un nou secretar general.

Stire inițială:

Mai multe state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au sugerat că von der Leyen va prelua conducerea în octombrie.

Actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, îşi încheie mandatul, aşa cum era planificat, în luna octombrie, după ce a fost prelungit de trei ori.

Stoltenberg a ocupat această funcţie timp de aproape nouă ani.

La începutul acestui an, un înalt oficial NATO a declarat că „este timpul ca o femeie să conducă Alianța”. Toţi secretarii generali de până acum au fost bărbaţi și există o presiune ca de această dată să fie desemnată o femeie.

Ziarul german Welt am Sonntag a informat că prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, şi secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, se numără printre candidaţii la conducerea NATO. 

Pe lista posibilor candidați, Politico a trecut și numele lui Klaus Iohannis, preşedintele României. Dar liderul de la București ar putea întâmpina obstacole din partea Ungariei vecine şi opoziţie din partea celor care ar prefera o femeie drept candidat.

Unele capitale occidentale, totuşi, nu ar sprijini astfel de candidaţi în prezent, considerând estul Alianţei drept prea belicos într-o perioadă când în apropiere este dezlănţuit războiul.

Ieri a fost făcut cunoscut faptul că mandatul lui Mircea Geoană ca secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până în octombrie 2024.

Sursa: Libertatea.ro